Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


„SCANORAMA“
Kine – ne tik pasaulio pabaiga
Agnė Žemaitytė
Fotodiena.lt, Dmitrijaus Matvejevo, festivalio organizatorių nuotr.

Nuo pasaulio pabaigos iki jautrių seno norvego prisiminimų ar sudėtingų motinų ir dukterų santykių, nuo karo žiaurumų iki samių autentikos išsaugojimo, lietuviškų čiulbančios sielos istorijų, nuo gurmaniško prancūzų gyvenimo iki detektyvinių mokytojų kambario istorijų – visa tai ir dar daugiau kino gurmanų lapkričio 9–19 d. lauks kasmetėje kino šventėje, Europos šalių kino forume „Scanorama“. Agnei Žemaitytei programos atramomis ir viena pagrindinių šių metų festivalio temų „Scanoramos“ įkūrėja, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė įvardija Europos įvairovės ir jos tradicijų atspindžius europietiško kino panoramoje.

„Festivalio dėlionėje visų pirma noriu išskirti kelis didžiuosius filmus-nokautus, – svarbiausius šių metų „Scanoramos“ akcentus pristatė G. Arlickaitė. – Tai Kanų kino festivalyje prizą už geriausią režisūrą pelnęs, Prancūzijai atstovaujantis Trano Anho Hùngo filmas „Gurmaniška aistra“ ir Berlyno kino festivalyje specialų žiuri apdovanojimą – „Sidabrinį lokį“ – pelniusi bei Portugalijos ką tik „Oskarams“ ne anglakalbių filmų kategorijoje pristatyta João Canijo juosta „Gyvenimas blogas / Blogas gyvenimas“.

Pasak pašnekovės, filme „Gyvenimas blogas / Blogas gyvenimas“ nagrinėjamos žmogaus vienatvės, kančios, amžinųjų motinų ir dukterų konfliktų tęstinumo temos. Penkios skirtingų kartų moterys tvarkosi viešbutyje, o sudėtingiems jų santykiams atskleisti režisierius pasirenka labai įdomų principą – leidžia žodžiams tekėti kaip subtitrams, nesusiedamas jų su tuo, kas vyksta ekrane. „Žiūrovas mato žodžius, kurie tarytum nieko nereiškia, iš visai kitų kontekstų ateina į scenas, kuriose emocinė įtampa tarp motinos ir dukters, vyresniosios ir dabartinės kartos, yra kraštutinė, – filmo įspūdžiais dalijosi kinotyrininkė. – Panyri į tokį emocinį lauką, kur supranti, kad kine žodis tikrai nėra svarbiausias. Man šis filmas pasirodė pats stipriausias ir įdomiausias praėjusios Berlynalės didžiajame konkurse, todėl jis atsidūrė ir mūsų programoje.“

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 11 04 06:45
Spausdinti