Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Knygos. Prakeiksmo išsklaidymas
Marius Burokas

Pastaruoju metu atrodo, kad paminklai ir įvairūs atminties ženklai – tikras Vilniaus prakeiksmas. Nė viena miesto permaina, naujovė ar pakeitimas nesukelia tiek aistrų, ginčų ir nesantaikos. Kodėl taip yra?

Ar tai šių laikų ženklas, ar Vilniuje taip buvo visada? Į šį klausimą aiškiai, išsamiai, dokumentuotai ir moksliškai bando atsakyti menotyrininkės Rasos Antanavičiūtės knyga „Menas ir politika Vilniaus viešosiose erdvėse“.

Ši knyga nuosekliai pasakoj

a apie Vilniaus viešųjų erdvių simbolinio ženklinimo raidą 1895–1953 m.: nuo vėlyvosios Rusijos imperijos iki stalininės Sovietų Sąjungos. Mes matome, kaip tais neramiais laikais viena kitą nuolat keitusios valdžios bandė per paminklus, architektūrą ir urbanistinius pokyčius įdiegti ir primesti miestui vis kitą istorinį pasakojimą. Kaip viena kitą nuolat keitusios valdžios trynė ir naikino ankstesnius atminties ženklus ir paminklus arba juos keitė ir perdarinėjo.

Tai tikras istorinis ir meno detektyvas, pagaulus pasakojimas, gausiai dokumentuotas nuotraukomis ir brėžiniais. Vilnius šioje knygoje atsiskleidžia it palimpsestas – jame prasišviečia daugybės politinių režimų ir istorinių pokyčių ženklai, liekanos, stovylos.

2019 10 29 11:48
Spausdinti