Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Knygų pasaulio naujienos ir „IQ Life“ rekomendacijos
IQ Life
Pixabay

Apie vienatvės universalumą ir grožį

Vienatvė, menas ir Niujorkas – šios trys temos susitinka britų rašytojos Olivios Laing knygoje „Vienišas miestas“. Remdamasi Niujorko menininkų biografijomis autorė atskleidžia vienatvės universalumą ir grožį.

Būdama beveik 35-erių O. Laing nusprendė kraustytis iš Europos į Niujorką. Kelionė pas mylimąjį jau buvo suplanuota, bet paskutinę minutę jis persigalvoja. Palikta viena, svetimame megapolyje moteris išgyvena radikaliausią vienatvės formą. Ji ima domėtis niujorkiečių menininkų kūryba ir biografijomis – daugiausia tai žmonės, kuriems buvo sudėtinga megzti artimus ryšius ir kurie savo kūriniuose apmąstė vienatvę.

O. Laing dėmesio centre atsiduria diktofonu kaip šarvu nuolat prisidengianti poparto ikona Andy Warholas, vienatvę tuščiose miesto erdvėse užčiuopęs tapytojas Edwardas Hopperis, menininkas ir aktyvistas Davidas Wojnarowiczius, mėgėjų meno atstovas, iki pat mirties niekam nerodęs savo baugių darbų Henry Dargeris ir šiame gyvenime ateiviu nuolat jautęsis dainininkas Klausas Nomi, į A. Warholą šovusi rašytoja Valerie Solanas ir kiti. Be menininkų biografijų ir komentarų apie jų darbus, autorė apžvelgia ir AIDS pandemijos Niujorke kontekstą, miesto gentrifikacijos temą, rašo apie pirmuosius realybės šou, kai savęs išviešinimo manija, tapusi normaliu dalyku šiuolaikiniame pasaulyje, dar tik prasidėjo.

2023 09 23 06:45
Spausdinti