Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Knygų pasaulio naujienos ir „IQ Life“ rekomendacijos
IQ Life
Unsplash

Tiesa apie pasaulį, kuris vis dėlto egzistuoja

„Empūsijas“ – naujausias šiuolaikinės lenkų rašytojos Olgos Tokarczuk romanas ir pirmasis autorės kūrinys, parašytas laimėjus Nobelio literatūros premiją.

Romano veiksmas vyksta 1913 m. Gerbersdorfo kurorte (dabar tai Sokolovsko miestas Žemutinėje Silezijoje). Būtent čia, kalnų papėdėje, veikia viena pirmųjų pasaulyje ir garsiausia Europoje specializuota sanatorija, skirta krūtinės ir gerklės ligoms gydyti. Mečislovas Voiničius, studentas iš Lvivo, atvyksta į SPA centrą tikėdamasis, kad naujoviški metodai ir grynas oras sustabdys jo ligos – tuberkuliozės – progresavimą.

Ligoniai iš Vienos, Karaliaučiaus, Breslaujos ir Berlyno, kilnodami taureles likerio, nenuilsdami aptarinėja svarbiausius pasaulio reikalus. Ar Europai gresia karas? Ar joje įsigali monarchija ar demokratija? Ar egzistuoja demonai? Ar skaitant knygas galima pasakyti, kieno ranka – vyro ar moters – parašytas tekstas? Voiničius taip pat klausosi siaubingų istorijų apie tragiškus įvykius kalnuotose sanatorijos apylinkėse. Nors jam tenka slėpti tiesą apie save, jį vis labiau žavi baimę keliančių nelaimingų atsitikimų paslaptys. Tačiau jis ir pats dar nežino, kad jį jau užvaldė tamsiosios jėgos.

2024 02 11 07:45
Spausdinti