Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Knygų pasaulio naujienos ir „IQ Life“ rekomendacijos
IQ Life

Ar dar yra gyvų Gediminaičių?

„Gedimino kraujas“ – nauja bestselerio „Mėlynas kraujas“ autoriaus, istoriko, riterio ir visuomenės veikėjo Eimanto Gudo ir žurnalistės, redaktorės, knygų autorės ir bendraautorės Žilvinės Petrauskaitės knyga, kurioje aprašoma Lietuvos valdovų Gediminaičių dinastija – net 112 vyrų ir moterų likimai.

Gediminaičiai, be abejonės, yra viena svarbiausių Europos dinastijų. Nors dėl istorinių priežasčių ją nustelbė kitos dinastijos, Gediminaičiai ir ryškiausia jų šaka Jogailaičiai nėra nei mažiau svarbūs, nei mažiau įdomūs. Dėl dinastinių ryšių Gedimino kraujo turi ne vienas naujųjų amžių ar naujausiųjų laikų Europos valdovas. Kad ir ką sakytume, Gediminaičiai – visos Europos istorijos reiškinys.

Butigeidis, Butvydas, Vytenis, Gediminas, Jaunutis, Algirdas, Jogaila, Kęstutis, Vytautas, Švitrigaila, Žygimantas Kęstutaitis, Kazimieras Jogailaitis, Aleksandras Jogailaitis, Žygimantas Senasis, Žygimantas Augustas. Kiekvienas lietuvis pasakys: tai Lietuvos valdovai Gediminaičiai. Bet tikrai ne visi žino, kas buvo jų žmonos, kaip susiklostė jų dukterų, sūnų, netapusių Lietuvos didžiaisiais kunigaikščiais, likimai. E. Gudas didžiuojasi, kad šioje knygoje jam pavyko išryškinti tai, apie ką iki šiol kalbėta ir rašyta labai nedaug, – Gediminaičių dinastijos moteris. Skaitytojai artimiau susipažins ne tik su Lietuvos valdovų žmonomis, apie kurias žinojome šiek tiek daugiau, bet ir su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dukterimis, nutekėjusiomis į įvairias Rytų ir Vakarų valstybes ir ten palikusiomis įvairaus ryškumo pėdsakų.

2024 04 07 07:00
Spausdinti