Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Lapas po lapo
Viktorija Vitkauskaitė

Pirmą kartą šalyje vyksiantis literatūros festivalis „Vilniaus lapai“ nuo kitų Lietuvoje organizuojamų literatūrinių renginių pirmiausia skirsis santykiu su auditorija. Viena festivalio organizatorių Rūta Kačkutė Viktorijai Vitkauskaitei sako, kad atėjo metas viešus literatūros skaitymus išvaduoti iš mito, jog tokie renginiai gali būti įdomūs tik patiems rašytojams.

– Kaip kilo mintis surengti tokį festivalį? Kiek šiai idėjai įtakos turės noras dar labiau išpopuliarinti Metų knygos rinkimus, kurių šiųmečiai nominuotieji taip pat dalyvaus renginyje?

– Projektu siekiama pakeisti visuomenės nuomonę apie rašytojų ir poetų rengiamus viešus skaitymus. Šiuo metu Lietuvoje, skirtingai nei kitose ES šalyse, viešas literatūros skaitymas suvokiamas kaip tik patiems rašytojams ir grupelei jų gerbėjų įdomus užsiėmimas. Vieši skaitymai neturi prestižinio, plačiajai visuomenei aktualaus renginio statuso. Šiuo metu sunkiai suvokiama, kad viešų skaitymų lankytojai turėtų už tai sumokėti bent simbolinę sumą, ir taip literatai, literatūra bei jos viešas skaitymas nuvertinamas iki neprofesionalaus užsiėmimo statuso.

Tiesa, Vilniaus knygų mugė sutraukia tūkstančius lankytojų, bet daugelis jų atvyksta įsigyti pigesnių knygų ir tada išnaudoja galimybę susitikti su rašytojais. Taigi festivalis siekia populiarinti viešus literatūros skaitymus, skirtus ne specialistams, o plačiajai visuomenei. Visi neabejingi knygai kviečiami ateiti ir išgirsti įdomiausių nacionalinės literatūros autorių, susipažinti su vienu užsienio svečiu. Beje, iš 12 renginių tik trys yra mokami.

2016 12 31 20:00
Spausdinti