Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


REKOMENDACIJOS
Marijos Kavtaradzės turiningo laisvalaikio idėjos
Laura Čiginskaitė

Režisierė sako, kad pasidalyti rekomendacijomis – nelengva, nes jos nuolat keičiasi, dažnai priklauso ir nuo to, kam yra skirtos. Būtent dėl to paprastai rekomenduoja tai, ką visai neseniai atrado.

Romanas „Mergaitė, moteris, kita“, Bernadine Everesto. Šią knygą neseniai gavau dovanų ir labai maloniai, greitai perskaičiau. Kūrinys paskatino galvoti apie šeimos ir giminės moteris, savo šaknis. Tikrai rekomenduoju šią B. Everesto knygą visiems, ypač mėgstantiems romanus. Poezijos mėgėjams siūlyčiau perskaityti Ievos Toleikytės knygą „Raudonas slidus rūmas“, kurią man vis norisi atsiversti ir paskaitinėti iš naujo. Labai džiaugiuosi, kai atrandu sau artimos poezijos. Nors tikrai nesu jos ekspertė, kartais užsinoriu paskaityti būtent poeziją. O visiems, kam artimas rašymas, rekomenduoju Verlyno Klinkenborgo knygą „Keletas trumpų sakinių apie rašymą“ (Several short sentences about writing), kurią galima pritaikyti kiekvienam rašymo žanrui.

Kino klasika ir nauji atradimai. Išgirdusi apie aktoriaus Christopherio Plummerio mirtį, po nemažai metų pažiūrėjau „Muzikos garsus“. Manau, tai vienas tų filmų, kurį galima rekomenduoti visada ir visiems. Net nemėgstantiems miuziklų. Dar siūlyčiau pasižiūrėti režisierės Kirsten Johnson filmą „Dikas Johnsonas mirė“ (Dick Johnson is dead), kuris sukosi daugumoje 2020 m. filmų sąrašų ir topų. Tai gražus, atviras dokumentinis pasakojimas apie dukros atsisveikinimą su mirštančiu tėčiu. Jaudinantis autorinio kino radinys netflikse. Platformoje „Žmonės cinema“ neseniai atsirado filmas „Dar po vieną“ (Another round) – jis irgi yra iš tų, kuriuos galima lengva ranka rekomenduoti beveik visiems, nes režisierius Thomas Vinterbergas geba įtraukiančiai ir smagiai pasakoti istorijas (net ir ne pačias lengviausias). Karantinui labai tinka gyvi ir šviesūs Érico Rohmerio filmai, pavyzdžiui, maloniai iš naujo peržiūrėjau „Poliną paplūdimyje“ (Pauline at the beach), šį ir daugiau jo darbų galima rasti filmų platformoje „Mubi“.

2021 03 28 20:39
Spausdinti