Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Miško gražuolė iš šiaurės
Rasa Pangonytė

Gerina regėjimą, padeda lieknėti ir stabdo senėjimą. Tokias bruknių galias vardija mokslininkai. Svarbiausia, šios uogos – dar ir labai skanios. Ir jų karoliukų pilni mūsų miškai. Rasa Pangonytė kviečia naudotis šia gamtos dovana ir mėgautis bruknių sezonu.

Bruknės – naujasis superfood (angl. „aukščiausios kokybės maistas“), – tai pabrėžiama mokslo populiarinimo skiltyse ir apie maistą rašančių žurnalistų bei tinklaraštininkų straipsniuose. Supažindindama su šiomis uogomis skandinaviško maisto ekspertė Kari Diehl konkreti: bruknės skandinavams – kaip gervuogės amerikiečiams: natūraliai augančių uogų gali prisirinkti visi norintys. Kalbama, kad bruknėmis Amerika dabar susižavėjusi taip pat, kaip prieš dvidešimtmetį šilauogėmis. Deja, amerikiečiams nepasisekė: bruknė – Šiaurės ir Rytų Europos uoga. Na, dar randama ir rytinėje Kanados dalyje.

Be galo džiaugiuosi, kad apie bruknes Lietuvoje žinome ne iš interneto arba stiklainiuko džemo parduotuvėje. Netingint vasaros pabaigoje šių blizgių raudonų uogų iš miško galima neštis pintinėmis.

Asmeniškai aš nuo vaikystės negaliu atsispirti bruknių ir kriaušių uogienei. Pastaruoju metu atradau ir naujų skonių: verdu taurele konjako pagardintą bruknių džemą, o raugintomis su prieskoniais uogomis skaninu troškintas kepenėles ar prancūziškus skrebučius.

2015 09 14 14:16
Spausdinti