Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KINAS
Norvegų režisierius E. Poppe – laisvas kurti ir tikėti
Agnė Žemaitytė
Mauricio Molinari, Agnetės Brun, Johno Christiano Rosenlundo nuotr.

„Jei pusantros valandos įstrigusiame lifte praleistumėte su Vladimiru Putinu, ką jam pasakytumėte? Juk akivaizdu, kad būtumėte priversti kalbėtis, – taip netiesiogiai savo būsimą psichologinę dramą „Kvislingas“ Agnei Žemaitytei pristato norvegų režisierius Erikas Poppe. – Man būtų be galo įdomu, kas vyksta antidemokratinio šalies vadovo galvoje ir kaip toli jis gali eiti.“ Vilniuje neseniai viešėjęs menininkas jau ketvirtoje savo juostoje („Tūkstantį kartų labanakt“, „Karaliaus ne“, „Utioja, liepos 22-oji“) nagrinės demokratijos trapumo klausimus.

Kai pasakojate apie savo filmus, atrodo, kad kalbate apie kažką labai jums brangaus, artimo ir svarbaus. Taip tėvai dažniausiai kalba apie savo vaikus. Kas jums yra jūsų filmai?

Jie yra mano vaikai. Kol jie išvysta ekranus, į juos įdedu tiek daug. Vėliau beveik nieko nebegaliu padaryti. Štai susitinku su jumis ir kalbu apie savo kūrinius, bet didžioji mano darbo dalis atlikta iki paleidžiant juos į pasaulį. Viskas prasideda nuo ankstyvosios stadijos, kai kyla vizija apie būsimą pasakojimą, gimsta supratimas, kodėl noriu papasakoti konkrečią istoriją. Kiekvienas pasakojimas susijęs su istorija, kuri man rūpi ir kuri susijusi su mano gyvenimu arba su visuomene, kurioje gyvenu. Idėja po truputį plečiasi, kol galima pradėti jos pristatymo finansuotojams etapą.

Būdamas Skandinavijos ir Europos kino kūrėjų bendruomenės dalimi, jaučiu gana aukštą toleranciją tam, kad filmus kurčiau sau priimtinais būdais. Skirtingai nei didelių biudžetų filmų režisieriams, man nereikia pildyti finansuotojų pageidavimų. Turiu galimybę rodyti savo filmus visos Europos auditorijai, idėjas ir vizijas galiu pristatyti finansuotojams įvairiose šalyse ir daugelis jų seka paskui mane filmas po filmo. Pasirengimas filmuoti nėra sudėtingas darbas, tačiau tai procesas, kuris užima laiko.

2023 02 25 06:45
Spausdinti