Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KINAS
„Oskaro“ sieks dar du filmai iš Lietuvos – „Mr Landsbergis“ ir „Limuzinas“
BNS
Greta Skaraitienė/BNS
„Mr Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją” premjera.

Siekti „Oskaro“ deleguoti dar du filmai iš Lietuvos – Sergejaus Loznicos dokumentinė juosta „Mr Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją” ir Saulės Bliuvaitės trumpametražė dokumentika „Limuzinas“.

Kaip penktadienį pranešė Lietuvos kino centras, šiuos du filmus apdovanojimams nusprendė siūlyti JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtinta „Oskaro“ komisija Lietuvoje. Jie papildys jau anksčiau komisijos patvirtinto Lauryno Bareišos filmo „Piligrimai“ gretas.

„Mr Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją” pretenduoja į dokumentinių filmų kategoriją, o „Limuzinas“ – dokumentinių trumpametražių filmų.

Filmai pretenduoja būti nominuoti „Oskarui“ kadangi yra laimėję A klasės festivalių konkursinėse programose: „Limuzinas“ 2021-aisiais Tarptautiniame Varšuvos filmų festivalyje buvo apdovanotas geriausio trumpametražio dokumentinio filmo prizu, o „Mr Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją” tais pernai laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje Amsterdame (IDFA).

S. Loznicos filmas šiais metais pretenduoja būti nominuotas ir prestižiniuose Europos kino apdovanojimuose.

2021-aisiais debiutavęs ukrainiečių kilmės režisieriaus ir istorijos metraštininko kūrinys kalba apie begalinį laisvės troškimą.

„Šis filmas svarbus kaip priminimas, kad drąsa yra svarbiausias ginklas net mažos tautos rankose, pajėgus sugriauti blogio imperiją“, – sakė režisierius.

Kaip skelbia Kino centras, S. Bliuvaitės trumpametražis „Limuzinas“ žvelgia į skirtingų kartų žmones, išsimuomojusių limuziną vienai valandai. Per tokį trumpą laiką besistengdami išpildyti susikurtą vakarėlio viziją, keleiviai išgyvena pykčio, laimės ir liūdesio akimirkas.

2021-aisiais metais tarptautinio vaidybinio filmo kategorijoje pretendentu į nominantus „Oskarui“ tapo Jurgio Matulevičiaus filmas „Izaokas“, o tarptautinėje dokumentinio filmo kategorijoje – Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“.

2022 10 28 15:35
Spausdinti