Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


AFIŠA
Praplėsti muzikos ribas
Justina Paltanavičiūtė
Jimmy Donelanas
Th. Hampsonas.

Birželio 21 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje gala koncertą rengia amerikiečių baritonas Thomas Hampsonas. Kodėl būtų smalsu apsilankyti šiame koncerte, aiškinosi Justina Paltanavičiūtė.

Smalsumas pražudė kalakutą, kuris įkrito į puodą; taip pat jis pražudė ir lapę, ir katę – byloja liaudies išmintis. Tačiau įvairių intelektualų pamąstymai apie smalsumą sufleruoja, kad smalsumas nebūtinai pražudo, atvirkščiai – jis plečia suvokimo ribas. Pavyzdžiui, anglų filosofas Thomas Hobessas smalsumą apibūdino kaip proto geismą. Ir būtent ši trumpa sentencija asocijuojasi su asmenybe, kurią su Th. Hobessu sieja tikriausiai tik tas pats vardas, – Th. Hampsonu. Vienu įtakingiausių muzikos intelektualų tituluojamas amerikiečių baritonas birželio 21 d. grįžta į Lietuvos nacionalinės filharmonijos sceną – jo gala koncertas uždarys 28-ąjį Vilniaus festivalį, šiemet pavadintą „Misija neįmanoma“.

Apie tai, kad smalsumas yra viena pamatinių Th. Hampsono vertybių, ne kartą atskleidė jis pats. „Jei nesi smalsus, nebūk muzikantu, bent jau tikrai ne dainininku!“ – teigė viename interviu, kitame pokalbyje pasakojo, kad jam be galo smalsu tyrinėti muziką įvairiais rakursais: taip veikia jo protas. Būdamas naujausių technologijų mėgėjas ir žinovas, Th. Hampsonas muziką net pavadino žmogaus sielos programine įranga, gebančia skatinti skirtingų kultūrų dialogą. Kone kiekvieną amerikiečio rengiamą repertuarą lydi muzikologinis tyrimas, kurio rezultatais atlikėjas kartais pasidalija ir su savo publika.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 06 15 06:45
Spausdinti