Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


PERSKAIČIUS KNYGĄ
R. Navickaitė: jaučiuosi truputį istorijos chuliganė
Agnė Žemaitytė

Vienos universiteto Austrijoje mokslo darbuotoja, lyginamųjų lyčių studijų mokslų daktarė Rasa Navickaitė mėgsta ieškoti naujų, iki galo neištyrinėtų ir nepatogių temų. Knygos „Marija Gimbutienė. Archeologija, Didžiosios Deivės hipotezė, feminizmas“ autorė Agnei Žemaitytei pasakoja, kaip nutiko, kad tyrinėdama feminizmo ištakas Lietuvoje atrado šią iškilios archeologės asmenybę.

Kodėl iki šiol nebuvo tokios išsamios M. Gimbutienės biografijos?

– Man atrodo, taip nutiko dėl to, kad M. Gimbutienė gyveno trijuose pasauliuose. Pirmasis – tai Lietuvos kultūrinis gyvenimas, mūsų išeivija. Kita vertus, ji gyveno Vakaruose, ir Amerika atstovauja antrajam jos kultūriniam pasauliui, su kurio feminizmo idėjomis M. Gimbutienė buvo susijusi. Ir trečiasis pasaulis – jos akademinis gyvenimas.

Dėl pirmųjų dviejų pasaulių jaučiausi gana tvirtai. Esu lietuvė, suprantu lietuvišką kontekstą, mūsų istorines, kultūrines vingrybes. Kita vertus, studijavau lyčių studijas užsienyje, neblogai susipažinau su Vakarų feminizmo istorija ir man atrodė, kad galiu šiuos kontekstus labai gražiai susieti.

2024 05 15 10:00
Spausdinti