Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KNYGŲ MUGĖ
Rašytoja L. Zhang: „Vakarai nemato viso Kinijos paveikslo – tik blogąsias jo dalis“
Viktorija Vitkauskaitė
Xinyue Zhang
Lijia Zhang.

Tarpininke tarp gimtosios Kinijos ir likusio pasaulio save vadinanti Lijia Zhang ryškų tėvynės portretą pavaizdavo ir savo romane „Lotosas“. Apie tai su Vilniaus knygų mugėje viešėjusia rašytoja ir žurnaliste kalbėjosi Viktorija Vitkauskaitė.

– Romaną „Lotosas“ apie prostitutę įkvėpė ne tik asmeninė jūsų senelės istorija, bet ir informacija, kurią surinkote savanoriaudama ir bendraudama su seksualines paslaugas teikiančiomis moterimis. Kodėl apskritai susidomėjote šia tema?

– Mirdama senelė man prisipažino, kad jaunystėje vertėsi prostitucija. Tai sukėlė mano susidomėjimą šia pasaulyje seniausia vadinama profesija. Vėliau kaip reporterė išvykau dirbti į Šendženą. Mano plaukai linkę garbanotis, o drėgname ore tampa visai nevaldomi, todėl nusprendžiau užsukti į vietos kirpyklą. Bet paaiškėjo, kad nė viena ten dirbančių merginų nemoka kirpti! Tai buvo prostitučių salonas. Ėmiau plepėti su tomis merginomis ir sužinojau, kad daugelis jų buvo emigravusios iš gimtųjų miestelių į šį didmiestį. Tada suvokiau, kad prostitucija yra tarsi langas, per kurį žvelgiant galima pamatyti socialinius pokyčius. Galų gale juk buvau žurnalistė, o šios profesijos žmonėms socialinės temos visuomet įdomios.

Prostitucija artimai siejasi su migracija: nemažai šiame sektoriuje dirbančių moterų yra atvykėlės į didmiesčius. Kinijoje įgyvendintos reformos pakeitė žmonių gyvenimus, jie tampa vis turtingesni. Bet tuo pat metu išlieka didžiulis atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų. Auga skirtumas ir tarp vyrų bei moterų atlyginimų, taip pat tarp pragyvenimo mieste ir kaime. Kai kurie Kinijos miestai yra tiesiog stebėtinai išsivystę ir pažangūs, o kituose tvyro gilus skurdas. Knygos veiksmo vieta pasirinkau nuodėmių miestu vadinamą Šendženą. Čia yra daugybė sekso darbuotojų. Kai kurios jaunos moterys tampa turtingų vyrų meilužėmis, kartais jos dar vadinamos antrosiomis žmonomis. Šie ryšiai taip pat pagrįsti ne emociniais saitais, bet materialiniu motyvu. Dar viena priežastis, kodėl rašau apie Šendženą – čia buvo paskelbta pirmoji laisvoji ekonominė zona Kinijoje. Šioje vietoje pirmiausia buvo eksperimentuojama kapitalizmo kryptimi, ir tai turėjo daug įtakos žmonių gyvenimams.

2020 03 28 05:30
Spausdinti