Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PASKUTINĖ SKILTIS
Rudenį Paryžiuje: kuo bus ypatingas Lietuvos sezonas aristokratiškos kultūros šalyje?
Agnė Žemaitytė
Dovaldė Butėnaitės
V. Vitkienė.

Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje komisarė Virginija Vitkienė atskleidė, kodėl programoje atsirado nebūtinai tai, kas mums patiems atrodo geriausia. Agnė Žemaitytė domėjosi, kuo ypatinga bus Lietuvos menininkų viešnagė šioje aristokratiškos kultūros šalyje.

Kuo Lietuvos kultūra gali būti įdomi prancūzams?

– Prancūzija yra tokia aristokratiškos kultūros šalis gerąja prasme, kur kultūra yra visuomenės ašyje, tad pasirodyti jau suformuotoje sezono tradicijoje Lietuva turėjo norėti nuo pat Nepriklausomybės pradžios. Tačiau sėkmingam sezonui reikėjo, kad Prancūzijos kultūros organizacijos susidomėtų ir atsirinktų tai, kas įdomu jų žiūrovams ir klausytojams. Tad programoje atsirado nebūtinai tai, kas mums atrodo geriausia. Reikėjo gerų metų, kad įvyktų šis suvokimo lūžis mūsų kaip organizatorių galvose.

2023 m. kovą sukvietėme pirmą idėjų konkursą, kad pamatytume, ar Lietuvos organizacijos nori dalyvauti. Gavome 340 idėjų iš Lietuvos ir dar 107 iš prancūzų pusės. Praėjusį spalį vyko pagrindinis kvietimas paraiškoms. Privaloma sąlyga buvo, kad projektas turėtų partnerius Lietuvoje ir Prancūzijoje. Tikrųjų išgrynintų bendrų projektų buvo apie 140. Daug projektų nubyrėjo, nes ne visi sugebėjo surasti priimančią organizaciją ar partnerį, kuriam turinys būtų aktualus. Rezultatas – turime užsitikrinę puikią programą prestižinėse įstaigose, joje ir didelio mastelio renginiai, ir mažesni, bet prasmingi, ilgalaikiai bendradarbiavimai nuo rezidencijų programos iki knygų leidybos, nuo debatų iki festivalių, teatrų parodymų, labai gausiai vyksiančių parodų.

2024 03 23 06:45
Spausdinti