Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


UŽVERTUS KNYGĄ
Sveika mityba taip pat gali susargdinti
Agnė Žemaitytė

Perkate tik kokybiškus ir ekologiškus maisto produktus, žinote visas sveikos mitybos taisykles ir jų griežtai laikotės? Gali būti, kad esate pakeliui į ortoreksiją – liguistą sveikos mitybos laikymąsi, kurio rezultatas gali būti liga. Apie ortoreksiją ir kitus valgymo sutrikimus knygoje „(ne)Sergu“ išsamiai rašo amerikiečių gydytoja Jennifer L. Gaudiani. Kodėl ši studija turėtų būti ne tik ant medikų, bet ir ant bet kurio žmogaus, susidūrusio su valgymo sutrikimais ar turinčio tokių tarp artimųjų, stalo, Agnei Žemaitytei pasakoja gydytoja dietologė Lina Barauskienė.

J. L. Gaudiani knygoje „(ne)Sergu“ griežtai atmeta dietų kultūrą. Ar tikrai dieta gali pridaryti tik žalos?

Mokslinės studijos patvirtina, kad dietų efektyvumas yra iki 5 proc. Tai reiškia, kad per laikotarpį nuo vienų iki penkerių metų 95 proc. žmonių kūno svoris sugrįš, o vienam–dviem trečdaliams, palyginti su pradiniu, jis dar padidės.

Energijos ir maisto trūkumas, kuris yra dietų ar persisportavimo pasekmė, pažeidžia tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą. Jis lėtina medžiagų apykaitą, išreguliuoja už alkio ir sotumo jausmą atsakingus hormonus, tampa sudėtinga sugrįžti prie normalaus valgymo. Sutrinka miegas, didėja nuovargis ir depresijos rizika. Kalbant apie emocinę būseną, dietų besilaikantis žmogus dažnai kenčia nuo nuotaikų kaitos, pykčio, nerimo, apatijos, jis izoliuojasi, dėl griežtų valgymo taisyklių negali gyventi normalaus socialinio gyvenimo.

2023 10 14 06:40
Spausdinti