Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


KINAS
Teptuko pergalė prieš dirbtinį intelektą
Agnė Žemaitytė
„Kino pavasario“ festivalio organizatorių archyvo, A. Adomėnės asmeninio archyvo nuotr.

„Oskarams“ nominuoto filmo „Jūsų Vincentas“ gerbėjai laukė, kad filmo režisieriai Dorota Kobiela ir Hugh Welchmanas pasirinks kitą garsų dailininką ir jo tapybos stiliumi kurs naują kūrinį. Apie naują filmą, kuris buvo kuriamas ir Lietuvoje, pasakoja IQ apžvalgininkė Agnė Žemaitytė.

„Pagavę aukso gyslą jie jos neįsikibo, – sakė viena naujojo šių režisierių filmo „Kaimiečiai“ prodiuserių Agnė Adomėnė. – Nors neslėpsiu, pirmąkart išgirdusi apie idėją kurti XIX a. lenkų kaimo įvykius vaizduojančio romano ekranizaciją buvau labai skeptiška. Kam tai gali būti įdomu? Ir štai staigmena!“

Animacinių filmų prodiuserė, studijos „Art Shot“ įkūrėja ir vadovė A. Adomėnė ilgai dirbo su lietuvių ir užsienio kūrėjų meniniais trumpametražiais filmais, „Kaimiečiai“ – pirmasis jos prodiusuotas ilgametražis animacinis filmas.

2020 m. viename projektų pristatymo forumų A. Adomėnė susipažino su „Kaimiečių“ prodiuseriu Seanu M. Bobbitu. Prodiuserė iš Lietuvos buvo ką tik baigusi bendrą trumpametražį filmą su portugalų kūrėjais „Garrano“. „Jis kažkuo panašus į „Kaimiečius“, nes taip pat turi tapytą tekstūrą, – pasakojo A. Adomėnė. – Nors naudojama visai kita technika – tai kompiuteriais kurta pakadrinė animacija, o tapybos efektas uždėtas ant viršaus.“ Šis susitikimas lėmė, kad Lietuva kartu su Lenkija ir Serbija taptų „Kaimiečių“ koprodiusere. Iš Lietuvos pusės filmą finansavo Lietuvos kino centras, pasinaudota Lietuvos pelno mokesčio lengvata kino gamybai, taip pat prisidėjo Lietuvos radijas ir televizija.

2024 03 30 06:45
Spausdinti