Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


V. Krulikovskis: „Myškinas neturi realybės pojūčio“
Viktorija Vitkauskaitė
(Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.).

Aktorius Valentinas Krulikovskis niekada neturėjo sąrašo vaidmenų, kuriuos būtinai norėtų sukurti. Juk kiekviename, pasak jo, gali rasti ką nors svarbaus ir vertingo. Viktorija Vitkauskaitė klausia, ką jis ras šįsyk, vaidindamas vieną garsiausių literatūrinių personažų – kunigaikštį Myškiną.

Tai, žinoma, nebus tiesmukai romano siužetą perteikiantis spektaklis, kuriame knygos personažai tiesiog persikrausto į sceną. Atpažįstantys režisieriaus Agniaus Jankevičiaus braižą gali nutuokti, kad Fiodoro Dostojevskio romanas „Idiotas“ jam – veikiau atspirties taškas, leidžiantis improvizuoti rusų rašytojo keliamais klausimais. Šią nuojautą patvirtina faktas, kad sceninę variaciją papildys ir kito šio autoriaus kūrinio – „Demonų“ – medžiaga.

„Idiotas“ – jau ketvirtasis spektaklis, kuriame su A. Jankevičiumi dirba V. Krulikovskis. Sulaukęs režisieriaus pasiūlymo vaidinti kunigaikštį Myškiną – pagrindinį romano veikėją, Lietuvos rusų dramos teatro aktorius prisipažįsta reagavęs dvejopai. Pirmiausia apėmė džiaugsmas: juk laukia įdomus darbas, didelis vaidmuo, svarus ir svarbus F. Dostojevskio kūrinys. Vėliau tą emociją kiek aptemdė pasigirdusios kai kurių aplinkinių reakcijos. „Keistas pasirinkimas, bet… nu gal“, – pakartodamas išgirstas nuomones apie save kaip būsimąjį Myškiną, dabar jau juokiasi aktorius. Nors nuo pat pradžių suprato, kad tokių atgarsių geriausia nepaisyti, o susitelkti į savo darbą, vis dėlto jie trumpam menininką suglumino.

„Žmonės dar spektaklio nematė, net nenutuokia, koks tai bus pastatymas, o jau kažką sprendžia, lygina su savo įsivaizduojamu tipažu. Suvoki, jog į tai nereikia kreipti dėmesio, bet vis tiek nemalonu. Ta nereikalinga įtampa trukdo ramiai dirbti. Bet pasakiau sau, kad svarbiausia – suprasti, kodėl Agnius tai daro, kodėl aš tai darau. Tada viskas tampa labai paprasta ir aišku. Klausimų, kaip kiti reaguos, ar patiks, nebelieka“, – gūžteli pečiais V. Krulikovskis.

2018 12 17 12:03
Spausdinti