Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


UŽKULISIAI
Vieno mikrono skirtumas
Aistė Liuka Jonynaitė
Arūnas Baltėnas

Mirties, liguisto seksualumo, vujarizmo ir agresijos kupina estetika – atpažįstamas Svajonės ir Pauliaus Stanikų kūrinių bruožas. Pasitelkdamas skirtingų rūšių vizualųjį meną, šis duetas siekia permąstyti aukštosios bei populiariosios kultūros santykį. Susitikime su fotomenininku Arūnu Baltėnu kūrėjai atskleidžia savo santykį su jų kelyje neišvengiamais klausimais.

P. Stanikas: – Tarp kokybiško ir banalaus meno yra plona linija, prilygstanti tikriausiai vos vienam mikronui. Truputį patamsinai, pašviesinai, sumažinai ne vietoj ir, žiūrėk, sugadinta. Netikiu pliuralistine idėja, kad visas menas yra savaip geras. Nors kartais gerą nuo blogo skiria tik mikronas, jis lemia labai daug. Aišku, matyti šį skirtumą gali nedaug kas, todėl ir suvokimas apie šiuolaikinį meną yra paremtas tik pavardžių žinojimu, o kad kritiškai žmonės jį įvertintų – reta. Kiek gerų kūrėjų tik po mirties, po daugelio metų jiems išėjus, buvo pripažinti? Tikriausiai geram menui įsisąmoninti reikia tiek daug laiko, kad net kelios žmonių kartos turi pasikeisti.

S. Stanikienė: – Pasiekimų prasme mene yra kaip medicinoje: kasmet studijas baigia šimtai jaunų žmonių, o vos dešimt ar penki procentai tampa labai gerais gydytojais. Vieni daug ir sunkiai dirbdami pasiekia kokybiškų rezultatų, kiti turi mažiau laiko, noro, o ir gal talento. Tai lemia skirtingus darbo rezultatus. Tikrai neteisinga, kad vengiama vertinti kūrėjų darbo kokybę. Suprantu, sudėtinga tai padaryti, bet nereiškia, jog reikia numoti ranka.

P. Stanikas: – Tikrai nesakau, kad absoliučiai niekas gero meno nesupranta, bet greičiausiai toks atsiras vienas iš tūkstančio. Ir net nebūtinai tas, kuris turi daug žinių apie meną ar baigęs menotyrą. Žinios padeda, bet daug atsakymų apie meną slypi jausme, intuicijoje. Tačiau papasakok kam nors apie tai – niekas netiki.

2020 08 11 07:59
Spausdinti