Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Išbaigtas paveikslas
Viktorija Vitkauskaitė
(Edvard Blaževič nuotr.).

Šiuose namuose lyg nesąmoningai norisi sulėtinti žingsnį ir dairytis po skirtingų faktūrų, spalvų, stilistikų daiktų koliažus. Meno kūriniai, senoviniai baldai, funkcionalios ir asmeniškos dekoro detalės žvilgsnį prikausto ilgam. Todėl čia įsikūrusios grafikos dizainerės Marijos Jure žodžiai Viktoriją Vitkauskaitę iš pradžių kiek nustebina: „Aš gyvenu kaip visiška minimalistė.“

Aštuonerius metus šiame būste gyvenanti menininkė savo namų paveikslą jau seniai yra užbaigusi. Nors interjeras atrodo vientisas ir visiškai suformuotas, visgi daug laiko ir energijos į jį nesudėta – viskas susiklostė labai natūraliai, be didelių pastangų. Įsigyti namai dizainerę sužavėjo vieta – tai pats Vilniaus centras, bet atokesnė gatvelė ir į vidinį kiemą žvelgiantys langai garantuoja kone kaimo ramybę. Tačiau teko smarkiai keisti jo planą: senajame pastate, kaip ne viename sostinės šimtamečiame name, pernelyg solidžią buto dalį atsiriekė ilgas koridorius.

Architektas Gabrielius Vizgirdas padėjo naujakurei iš naujo sudėlioti būsto planą. Ji iš pradžių kiek padvejojo siūlymu įrengti pereinamus kambarius, o nepereinamą palikti tik miegamąjį, tačiau dabar tokiu sprendimu labai džiaugiasi. Suformuoti savo gyvenimo būdui tinkamiausias funkcines zonas, ieškoti baldų, šviestuvų, rasti vietą kiekvienam turimam daiktui ėmėsi pati Marija. „Mano nuomone, didžiausias investicijas namuose reikėtų skirti grindims, durims ir langams. O vėliau jau ar toks baldas stovės, ar kitoks – nelabai svarbu“, – sako grafikos dizainerė.

Durys – vienas charakteringiausių šio būsto akcentų. Atkurtos pagal senovinius brėžinius, dvivėrės baltos durys veda iš virtuvės ir valgomojo zonos į svetainės ir darbo kambarį. Iš šio į miegamąjį veriasi taip pat dvivėrės, tačiau ryškia žalia spalva, kontrastuojančia su geltona stakta, nudažytos durys.

2018 03 19 16:56
Spausdinti