Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Jei pyragas neiškyla: atradimai romų virtuvėje
Rasa Pangonytė
(Lietuvos romų bendruomenės archyvo nuotr.).

Nors Lietuvoje nuolat gyvena apie 2000 romų, iki šiol apie jų kultūrą ir tradicijas žinome mažai. Rasa Pangonytė kviečia atidžiau patyrinėti šios tautos virtuvę.

Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik lietuviams geriau pažįstamas kaip romų teatro „Sare Roma“ lyderis. Gimė ir gyvena Juodšiliuose, kur prieš daugybę metų šaknis įleido jo seneliai. Čia romus visi puikiai pažįsta. I. Kvik smagu girdėti, kai miestelio žmonės sako: „mūsų čigonai – geriausi pasaulyje“. Žodis „mūsų“ patvirtina, kad romai yra šio miestelio bendruomenės dalis.

„Čigonas“ mūsų pokalbio metu skamba gana dažnai, tačiau oficialiai vengiama jį vartoti. I. Kvik paaiškina, kad lietuvių kalboje jo reikšmė nėra bloga, tačiau kai kuriose valstybėse šis vardas turi neigiamą konotaciją. Todėl romus geriausia vadinti taip, kaip jie save vadina. Tai reiškia pagarbą šiai etninei grupei.

Empatiška tauta romus vadinantis I. Kvik sako, kad Lietuvos romai yra mūsų šalies kultūros dalis. „Man sunku pasakyti, kuo skiriamės nuo kitų šalių romų, bet kai gastroliuojame užsienyje, žmonės iš karto sako: „Čia – Baltijos romai.“ Mums aiškina, kad net tą pačią čigonišką dainą atliekam kitaip“, – kalbėdamas apie prisitaikymą prie šalies žmonių charakterio šypsosi pašnekovas.

2019 04 05 11:33
Spausdinti