Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


300 TŪKST. EURŲ KLAUSIMAS
„Alvora“ turės pakeisti rusiškas dujotiekio detales
BNS
Unsplash
Asociatyvi iliustracija.

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorei „Amber Grid“ pareiškus pretenziją Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) pagrindinei rangovei „Alvora“ dėl jame galimai sumontuotų rusiškų jungiamųjų alkūnių, Energetikos ministerija pareiškė, jog abejonių sukėlusios detalės turi būti pakeistos.

Anot ministerijos, tai turi būti padaryta „per trumpiausią laikotarpį“.

„Kadangi rangovas tinkamai neįvykdė savo įsipareigojimų, iki šiol nėra pateikęs šių detalių tinkamų sertifikatų, jis privalo per trumpiausią laikotarpį šias detales pakeisti“, – komentare BNS pirmadienį teigė Energetikos ministerija.

„GIPL yra strateginės reikšmės projektas. Todėl abejonių dėl dujotiekio patikimumo negali būti, nors ir kalbame apie 300 tūkst. eurų vertės jungiamąsias detales 116 mln. eurų projekte“, – nurodė ministerija.

Ministerija pažymėjo, jog per artimiausias savaites „Alvorai“ nepateikus detalių keitimo darbų grafiko ir nepradėjus darbų, „Amber Grid“ privalės pasinaudoti 7 mln. eurų bankine garantija, kuri leis atlikti būtinus darbus.

„Amber Grid“ teigimu, detalių keitimas paties dujotiekio veiklai nedarys įtakos. Galutinius atsakymus dėl šio projekto ir susidariusios situacijos pateiks tyrimus atliekantis reguliuotojas (Valstybinė energetikos reguliavimo taryba – BNS) ir prokuratūra“, – nurodė Energetikos ministerija.

Apie „Amber Grid“ pretenziją „Alvorai“ sekmadienį pranešė naujienų portalas „15min“.

Dėl konfidencialumo pretenzija nėra viešinama, tačiau įmonių susirašinėjimas atskleidžia, kad pretenzija susijusi būtent su jungiamosiomis alkūnėmis, apie kurių galimą rusišką kilmę valstybės valdoma „Amber Grid“ informuota dar 2021-aisiais. „Alvoros“ reikalauta pateikti detalių kilmę ir kokybę pagrindžiančius dokumentus.

Tuo pačiu „Amber Grid“ paprašė banko pratęsti projektui suteiktos garantijos galiojimą iki liepos ir ketina ja pasinaudoti. Bendra garantijos vertė siekia 7 mln. eurų.

Alkūnių, dėl kurių kilmės yra keliami klausimai, dujotiekyje yra apie pusantro šimto. Jų bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų.

„Alvora“ iki šiol neatskleidžia jungiamųjų detalių gamintojų. Anot įmonės, „Amber Grid“ pretenzijoje kalbama tik apie alkūnių dokumentų tinkamumą.

BNS primena, kad apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone pirmasis dar 2020 metais pranešė LRT Tyrimų skyrius.

Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Įtariama, kad būtent tuomet galėjo būti sukurpta rusiškų detalių priedangos suklastotais Europos įmonių sertifikatais schema, neva „Alvora“ sumontavo „ChelPipe“ jungiamąsias dalis, „pakišdama“ jas po suklastotais Lenkijos, Rumunijos ir Latvijos įmonių sertifikatais.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.

2024 02 26 14:29
Spausdinti