Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAFTA
Baltarusija importuos naftą per Ukrainos uostus ir vamzdynu Odesa–Brodai
BNS
Pixabay

Naftos tiekimas Baltarusijos naftos perdirbimo įmonėms per Ukrainos uostus ir vamzdynu Odesa-Brodai prasidės kovo mėnesį, pranešė Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojantis valstybės koncernas „Belneftechim“.

Šiuo maršrutu žaliava bus aprūpinama veikiausiai tik viena iš dviejų Baltarusijos naftos perdirbimo įmonių – pietinėje Gomelio srityje esanti Mozyrio gamykla.

„Tiekimas vamzdynu Odesa-Brodai prasidės artimiausiu metu, kovo mėnesį. Kiekis – keli tanklaiviai. Dabar aktyviai dirbame siekdami apsirūpinti alternatyvia žaliava per pietinį maršrutą – per Ukrainą, panaudojant naftotiekio infrastruktūrą, kaip ekonomiškiausią, greičiausią ir patikimiausią transportavimo būdą“, – sakė „Belneftechim“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Vladimiras Sizovas.

Jo žodžiais, tai gali būti tiek Azerbaidžano, tiek ir Rusijos nafta, eksportuojama tanklaiviais.

V. Sizovas pridūrė, jog aktyviai deramasi ir su Kazachstano naftos tiekėjais, bet „iš pradžių reikia susitarti su Kazachstanu, o tik po to kalbėtis su Rusija dėl prieigos prie jos naftotiekių“.

Pasak V. Sizovo, Rusijai nuo šių metų smarkiai sumažinus žaliavos tiekimą vamzdynais į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas, dabar jos dirba panaudodamos maždaug pusę pajėgumų, per pirmus du šių metų mėnesius perdirbs apie 1,8 mln. tonų naftos.

Praėjusį mėnesį Baltarusija įsigijo pirmąjį šiais metais alternatyvios rusiškai naftos krovinį – maždaug 86 tūkst. tonų norvegiškos naftos buvo atgabenta į Klaipėdos uostą, o į Baltarusiją ją pergabeno „Lietuvos geležinkeliai“.

Praėjusią savaitę „Belneftechim“ pranešė, jog įsigyti dar du maždaug tokio pat dydžio kroviniai, juos pristatant kovo mėnesį į Klaipėdos uostą, tačiau tai jau bus rusiška nafta.

Pernai Baltarusija naftos iš Rusijos, kuri buvo vienintelė tiekėja, jos įsigijo 17,6 mln. tonų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 25 16:47
Spausdinti