Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGIJOS KAINOS
D. Kreivys: dujų kainų lubos turėtų būti aktyvuojamos automatiškai
BNS
Lukas Balandis/BNS
Dainius Kreivys.

Europos Komisijos siūlomos energijos kainų mažinimo priemonės yra geros, tačiau būtina, kad jos įsigaliotų automatiškai augant kainoms, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

EK antradienį pasiūlė bendrai ES šalims narėms pirkti dujas, riboti kainas TTF dujų biržoje, toliau mažinti dujų paklausą bei naujas skaidraus infrastruktūros naudojimo ir solidarumo priemones.

„EK pateiktas reglamentas yra žingsnis į priekį, tačiau matome, kad jį reikia dar taisyti ir mes planuojame tą klausimą kelti. Pirmiausia, kad tos lubos, kurios yra numatytos reglamente, yra aktyvuojamos tokiu atveju, kai Komisija mato. Mes norime, kad būtų automatinis mechanizmas labai aiškus, ar tai būtų tam tikra kaina pasiekta, ar Europos dujų indeksas išsiskiria drastiškai. Tikriausiai mes apie tai ir kalbėsime ateityje“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Anot jo, nors dujų kainos šiuo metu mažėja, toks mechanizmas padėtų apsidrausti nuo didelio kainų augimo ateityje.

„Kainos yra mažos ir krentančios dujų, tai būtų draudimo polisas ateityje, galbūt kitais metais, mes matome rizikų, kad kaina gali pakilti. Galvojame, kad yra rizikos sausį, vasarį ir kiti metai, kai bus pildomos dujų saugyklos. Gali tos baimės nesirealizuoti, geli realizuotis, todėl dabar turi būti tie saugikliai“, – kalbėjo D. Kreivys.

Anot jo, Komisijos siūlomas energijos kainų mažinimo paketas iš esmės tenkina Lietuvą, tik dar reikės derėtis.

„Mes viską gavome, tai tik mes sakome, kad lubos, kurios dabar jau yra, jos turi įsijungti automatiškai. Pats sprendimas dėl lubų yra, bet mūsų netenkina, kaip jis gali būti įgyvendinamas. Šiandien mes aiškiai matome, kad lubos neįsijungia automatiškai, Komisija spręstų“, – teigė ministras.

EK siūlant Bendrijos šalims narėms kartu pirkti dujas, pasak D. Kreivio, tokia tvarka dar tik kuriama – ji turėtų lemti mažesnes kainas sutelkiant daug dujų į vieną pirkimų krepšelį.

„Bus bendra platforma, kurioje šalys galės kooperuotis ir pirkti kartu dujas. Konkretaus ir aiškaus mechanizmo dar nėra, bet jis yra išdirbinėjamas ir tai duos galimybę, kai tu perki, liaudiškai tariant, urmu, daug šalių susideda ir kaina būtų mažesnė. (...) Dabar kiekviena įmonė atskirai perka. Čia, matyt, būtų akumuliuojami didžiuliai Europos atskirų tiekėjų kiekiai į vieną krepšelį didelį ir gauti gerą kainą“, – aiškino D. Kreivys.

Siekiant kainų mažinimo taip pat norima riboti kainas Nyderlandų biržoje TTF, mažinti dujų paklausą, skaidrinti infrastruktūros naudojimą ir siekti valstybių narių solidarumo.

Planuojama, kad dėl šio Komisijos reglamento įgyvendinimo už energetiką atsakingi Europos Sąjungos ministrai Liuksemburge tarsis kitą savaitę.

2022 10 19 15:37
Spausdinti