Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
D. Kreivys: tiekėjai turi reaguoti į mažėjančias elektros kainas
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Elektrėnų elektrinė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad nepriklausomi elektros tiekėjai turi reaguoti į mažėjančias kainas rinkoje. Jis teigė tikįs, kad per kelis mėnesius kainos vis dėlto atslūgs.

„Manau, kad tai nėra normalu (nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomos kainos – BNS), ir manau, kad rinkos lyderiai turi reaguoti, ir manau, kad, matant visą dinamiką, ir tai, kad pavasarį aukštesnėmis kainomis tikrai nekvepia, kainos turėtų pradėti keistis žemėjimo kryptimi“, – žurnalistams Trakų Vokėje trečiadienį teigė ministras.

„Taip pat reikia suprasti ir tiekėjus. Yra įtampos, visi matė tas aukštas kainas ir tos įtampos atslūgsta ne iš karto. Tikiuosi, kad jos per keletą mėnesių atslūgs ir mes turėsime jau kitą kainų dinamiką“, – kalbėjo jis.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, antradienį „Igničio“ vienos laiko zonos plano tarifas siekia 49,2 cento už kilovatvalandę (kWh), „Elektrum Lietuvos“ – 46,5 cento, garantinio tiekimo – 38 centus.

D. Kreivys teigė pirmąjį kitų metų pusmetį neprognozuojantis didelio elektros kainų šuolio bei nemanantis, jog rugpjūtį rinkoje iki rekordinių aukštumų pakilusios elektros kainos galėtų pasikartoti.

„Žvelgiant į ateinantį pusmetį reikšmingo kainų šuolio nematyčiau, jo neturėtų būti, nes vėjo energetika žiemą ir pavasarį yra labai intensyvi. Hidroenergetika taip pat yra labai intensyvi“, – teigė D. Kreivys.

„Tokios situacijos, kokia buvo pas mus vasarą, nematyčiau, nes vasarą sutapo daugybė veiksnių: buvo dujų kainos labai aukštos, nebuvo vėjo, nebuvo lietaus ir susidėjusios šitos pasekmės davė tą kainą. Labai tikiuosi, kad kitų metų pirmą pusmetį mes tokių kainų tikrai nematysime“, – kalbėjo ministras.

Rugpjūčio 17 dienos vakarą vieną valandą megavatvalandė (MWh) elektros biržos Baltijos šalių zonoje buvo parduodama už rekordinę kainą – 4 tūkst. eurų. Nuo rugpjūčio pabaigos vidutinė savaitės elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvoje sumažėjo nuo 550 iki 161 euro už MWh.

2022 11 09 14:26
Spausdinti