Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGETIKA
D. Kreivys: viršutinė dujų kainų riba turėtų būti žemesnė nei 200 eurų
BNS
Paulius Peleckis/BNS
D. Kreivys.

Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrams ketvirtadienį nesusitarus dėl dujų kainų viršutinės ribos, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad ji turėtų būti žemesnė nei 200 eurų už megavatvalandę (MWh).

„Konkretaus skaičiaus aš neįvardiju. Daugelis šalių narių kalba, kad kaina (viršutinė riba – BNS) turi būti žemesnė negu 200 (eurų už MWh), tarp 150 ir 180. Mano pasakymas buvo labai aiškus – kad tokios kainos, kurios buvo rugpjūtį, jos nepasikartotų. Be abejo, kaina greičiausia turėtų būti žemesnė negu 200“, – žurnalistams po neeilinio ES ministrų tarybos posėdžio ketvirtadienį sakė D. Kreivys.

Europos Komisija (EK) šią savaitę pasiūlė nustatyti 275 eurų už MWh viršutinę dujų kainų ribą artimiausio mėnesio sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške. Vis dėlto ji būtų aktyvuota tik tuo atveju, jei kito mėnesio dujų kaina šią ribą viršytų dvi savaites, o SGD referencinė kaina per dviejų savaičių laikotarpį 10 dienų viršytų 58 eurus.

Ekspertai pastebi, kad tokios viršutinės ribos aktyvavimas būtų mažai tikėtinas – netgi dujų kainų piko metu rugpjūčio pabaigoje 275 eurų riba buvo viršyta vos kelias dienas iš eilės.

2022 11 24 17:16
Spausdinti