Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


„NORD STREAM“
Dar viena šalis nutraukė tyrimą dėl „Nord Stream“ sprogdinimų
BNS
Scanpix
„Nord Stream“ sprogimo vieta.

Iš pradžių Švedija, o dabar Danijos policija pirmadienį pranešė, kad baigia tyrimą dėl 2022 metais įvykdyto „Nord Stream“ dujotiekių tarp Rusijos ir Vokietijos sabotažo.

„Remdamiesi tyrimo rezultatais, pareigūnai gali daryti išvadą, kad vamzdynų sabotažas buvo tyčinis. Kartu vertinama, kad nėra būtino pagrindo baudžiamajai bylai Danijoje iškelti“, – teigiama policijos pareiškime.

Kaimyninė Švedija vasario pradžioje pranešė, kad nusprendė nutraukti tyrimą dėl 2022 metų rugsėjį „Nord Stream“ dujotiekius pažeidusių sprogimų, nes tai nepriklauso jos jurisdikcijai.

Tai reiškia, kad dabar tyrimas atliekamas tik Vokietijoje.

2022 metų rugsėjo pabaigoje dviejuose „Nord Stream“ vamzdynuose prie Danijos Bornholmo salos buvo aptikti keturi dideli dujų nuotėkiai, o prieš tai seisminiai institutai užfiksavo du povandeninius sprogimus.

Dujotiekiai buvo atsidūrę geopolitinės įtampos centre, kadangi Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Nuotėkiai įvyko tarptautiniuose vandenyse, bet du iš jų buvo Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o kiti du – Švedijos.

Nors nuotėkių metu vamzdynai neveikė, abiejuose tebebuvo dujų, kurios per vandenį pateko į atmosferą.

Tyrimus dėl sprogimų pradėjo Danija, Švedija ir Vokietija.

Visos jos tyrimų detalių neviešino, o analitikai sakė, kad taip daroma dėl galimų diplomatinių pasekmių, susijusių su galimomis išvadomis.

Kopenhagos policija teigė, kad tyrimas, kurį ji atliko kartu su Danijos žvalgybos tarnyba PET, buvo sudėtingas ir didelės apimties.

Ji pridūrė, kad negali pateikti papildomų komentarų dėl šios bylos.

2024 02 26 14:01
Spausdinti