Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ENERGETIKA
Diskutuojama dėl elektros rinkos liberalizavimo termino atidėjimo
BNS
Pexels

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Vyriausybė netrukus pasiūlys priemones, kaip amortizuoti smarkiai augančias dujų, elektros ir šildymo kainas gyventojams. Viena jų – galimas elektros rinkos liberalizavimo terminų atidėjimas.

„Tikrai Vyriausybė pateiks pasiūlymus, kaip tą šoką, nes vertiname, kad tai laikinas labai staigus padidėjimas ir jis per laiką išsilygins, tai kaip tai išdėstyti per laikotarpį, tam reikės įstatymo pakeitimų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Anot jos, Energetikos ministerija jau ruošia pakeitimus, vyksta diskusijos ir dėl elektros rinkos liberalizavimo galutinės datos atidėjimo.

„Jei matysime, kad tai papildomos naudos vartotojams suteikia, taip pat tą sprendimą pasiūlysime“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat pabrėžė, jog bus numatytos papildomos šildymo kompensacijos nepasiturintiems žmonėms.

„Per laiką situacija turėtų išsilyginti ir padidėjimas neturės tokio smūginio efekto vartotojams“, – teigė premjerė.

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius siūlo atidėti elektros rinkos liberalizavimo antrąjį etapą, įstatymu apriboti galimybes itin daug kelti reguliuojamas energijos kainas bei gerinti kompensacijų už šildymą prieinamumą.

Jo teigimu, įstatymu būtų galima neleisti energetikos sektoriuje drastiškai kelti kainų, be to, energetikos įmonės turi išnaudoti visas galimybes stabilizuoti kainas.

Elektros kaina mažiausiai jos suvartojantiems gyventojams (iki 1 tūkst. kWh per metus) nuo kitų metų gali didėti apie 20 proc., dujos maistą gamintiems žmonėms – 50 proc., o vartotojams, kurie šildosi dujomis namus, – apie 80 proc., skaičiuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Tačiau jos pirmininkas sako, kad bus bandoma maždaug perpus sumažinti dujų kainų augimą, bet tam reikės ir valdžios sprendimų.

Didesni elektros vartotojai (per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh) – daugiausia daugiabučių gyventojai, liberalizuojant mažmeninę elektros rinką, šiemet iki gruodžio vidurio turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Jiems elektra, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo ir plano, nuo sausio gali brangti 20-50 procentų.

Vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus, jį turės pasirinkti iki kitų metų gruodžio vidurio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 28 12:12
Spausdinti