Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ENERGETINĖ KRIZĖ
Dujų kainų lubos: Europos Komisija pasiųsta toliau tobulinti pasiūlymo
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryba.

Ketvirtadienį Briuselyje vykusioje neeilinėje ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje nepavyko galutinai sutarti dėl priemonių, suvaldant aukštas dujų kainas.

Pasak susitikime dalyvavusio Lietuvos energetikos ministro Dainiaus Kreivio, visi klausimai atidėti iki kitos neeilinės Energetikos Tarybos, kuri vyks gruodžio 13 d.

Europos Komisija antradienį pasiūlė rinkos koregavimo mechanizmą riboti dujų kainas. Mechanizmas pradėtų veikti, jei dujų kaina artimiausio mėnesio sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške peržengtų 275 eurus už megavatvalandę (MWh) ir šią ribą viršytų dvi savaites, o suskystintųjų gamtinių dujų referencinė kaina per dviejų savaičių laikotarpį 10 dienų viršytų 58 eurus. Netgi dujų kainų piko metu rugpjūčio mėnesį 275 eurų riba buvo viršyta vos kelias dienas iš eilės, todėl mechanizmas nebūtų aktyvuotas.

„Mes ir daugelis kitų šalių pasakė, kokios turėtų būti sąlygos, nes lubos, kurios yra pasiūlytos Komisijos, niekaip nebūtų dariusios įtakos rugpjūčio kainoms. Mano pasisakymas buvo toks: „Mielieji, pasiūlymas turi būti toks, kad rugpjūčio mėnesio kainos daugiau niekada nepasikartotų. Antras dalykas, kad lubos įsigaliotų automatiškai, o nelaukiant porą savaičių, kol kažkas kažką viršys“, – Lietuvos žurnalistams Briuselyje kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad nemaža šalių grupė laikosi panašios pozicijos: „Mes tikimės, kad Komisija grįš į darbo grupę su nauju pasiūlymu, o tada į Tarybą. Tikiuosi, kad gruodžio mėnesį turėsime sprendimą.“

Vėliau ministras teigė, kad dujų kainų viršutinė riba turėtų būti žemesnė nei 200 eurų už MWh.

IQ paklaustas, kodėl, jo manymu, Europos Komisija taip užsispyrusiai nenori taikyti dujų lubų, apie kurias jau kalbama nuo kainų piko rugpjūtį, ir ar tai nėra didžiųjų valstybių užkulisiniai žaidimai, D. Kreivys diplomatiškai atsakė: „Be abejo, Komisija pati to nenoro iš savęs negeneruoja.“

IQ žiniomis, pagrindinės dujų kainų lubų priešininkės yra Vokietija, Nyderlandai, Austrija, Danija, Vengrija. Priešingos pozicijos laikosi maždaug 16 šalių narių, įskaitant Lietuvą.

2022 11 24 16:35
Spausdinti