Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ENERGETIKA
ES paskelbė pirmąjį konkursą dėl bendro dujų pirkimo
BNS
Unsplash

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį paskelbė pirmąjį tarptautinį konkursą dėl bendro dujų pirkimo, blokui siekiant užsitikrinti energijos tiekimą Rusijos karo su Ukraina akivaizdoje.

ES sieks užsitikrinti palankiausias įmanomas kainas, kad galėtų užsipildyti saugyklas artėjant kitai žiemai ir išvengti rekordinių kainų šuolių, fiksuotų praėjusiais metais Maskvai pradėjus invaziją.

Prasidėjus karui, blokas suskubo nutraukti savo priklausomybę nuo rusiškos energijos, kai Maskva savo ruožtu ėmė mažinti dujų tiekimą.

„Tai istorinis įvykis, nes pirmą kartą panaudojame bendrą ES ekonominį svorį, kad padidintume savo energetinį saugumą ir kovotume su aukštomis dujų kainomis“, – pažymėjo Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas energetikai Marosas Sefcovicius.

Šiam pirmajam konkursui, apimsiančiam pristatymus nuo 2023 metų birželio mėnesio iki 2024 metų gegužės, 77 bloko bendrovės pateikė paraiškas dėl bendro apie 11,6 mlrd. kubinių metrų dujų kiekio.

Tarptautinės dujų tiekėjos, išskyrus Rusiją, dabar kviečiami pateikti savo pasiūlymus iki gegužės 15 dienos.

Geriausi pasiūlymai bus perduoti įmonėms užsakovėms sąlygų aptarimui, kol bus sudarytas sandoris.

Pasak Briuselio, nauji konkursai bus skelbiami kas du mėnesius iki metų pabaigos.

ES užsibrėžė tikslą pasiekti, iki lapkričio mėnesio dujų saugyklos bloke būtų užpildytos iki 90 procentų.

ES ketina bent 15 proc. šios kiekio gauti per bendrus suminės paklausos konkursus, taip siekiant išvengti kainas didinančios valstybių narių konkurencijos.

2023 05 11 10:17
Spausdinti