Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VĖJO ENERGETIKA
Estija ir Latvija ketina kurti bendrą vėjo jėgainių parką jūroje netoli Rygos
BNS

Estijos vyriausybė ketvirtadienį pritarė ketinimų memorandumo su Latvija pasirašymui dėl bendro dviejų valstybių vėjo jėgainių parko Rygos įlankoje kūrimo.

Estijos premjeras Juri Ratas pareiškė, jog, norint pasiekti 2030 metams numatytus tikslus dėl atsinaujinančios energijos, būtina investuoti į įvairias jos gamybos galimybes, o vėjo jėgainių jūroje reikšmė šiuo atžvilgiu yra labai svari.

„Bendras vėjo jėgainių jūroje parkas yra unikalus projektas, kuris padės pasiekti tikslus dėl atsinaujinančios energijos ir sudarys sąlygas naujiems tokiems parkams“, – pabrėžė jis.

Estijos vyriausybės vadovo žodžiais, svarbu šį projektą realizuoti kartu su kaimyne, nes tai suteikia galimybę kreiptis dėl finansavimo iš Europos Sąjungos fondo tarpvalstybiniams projektams.

„Tai  leis pigiau statyti kitus vėjo parkus šiame regione, nes kiti projektai galės naudotis jau sukurta infrastruktūra“, – pridūrė jis.

Abi šalys kartu atliks tyrimą, kad nustatytų geriausią vietą vėjo jėgainių parko jūroje statybai, atsižvelgiant į vyraujančius vėjus bei jų stiprumą, aplinkosaugos aspektus ir kitus veiksnius. Atlikus būtinus tyrimus ir gavus leidimus, bus skelbiamas atviras rangovų konkursas.

Planuojama parko galia – iki 1000 megavatų. Jis per metus gamintų iki 3,5 teravatvalandės elektros energijos, ir tai sudaro apie 40 proc. dabartinio metinio jos poreikio Estijoje.

Projektą tikimasi užbaigti 2030 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 30 17:55
Spausdinti