Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ENERGIJOS RINKA
Estijos bendrovė žada žalesnės ir pigesnės elektros
IQ
Fotobankas
Vėjo turbinos.

„Eesti Energia“ valdoma „Enefit“ Lietuvoje žengia į privačių elektros vartotojų rinką. 

Daugiau kaip 1,5 tūkst. šalies įmonių elektros energiją tiekianti bendrovė šiandien pasiūlė įsigyti žaliosios elektros už palankesnę kainą ir visiems šalies gyventojams.

„Pasirinkus mūsų pasiūlymą jau per šiuos metus būtų galima sutaupyti nuo kelių iki keliasdešimties eurų. Be to, pasirinkdami naudoti mūsų siūlomą elektrą iš vietos atsinaujinančių šaltinių, gyventojai tiesiogiai prisideda prie mažesnės anglies dvideginio emisijos ir klimato taršos mažinimo“, – sakė „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

Kaip parodė „Enefit“ užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa, 41 proc. respondentų pageidautų didesnės konkurencijos elektros energijos rinkoje ir naujų produktų, 36 proc. būtų aktualu turėti pasirinkimo galimybę įsigyjant elektrą ne iš vieno tiekėjo. Tuo metu beveik kas antras šalies gyventojams nurodo, kad pakilus elektros kainoms būtų aktualu peržiūrėti bendras išlaidas elektros energijai. Ketvirtadalis gyventojų taip pat norėtų prisidėti prie mažesnės klimato taršos. 

„Kviečiame į mus kreiptis ne tik žaliąją elektrą norinčius naudoti gyventojus, bet ir atsakingus vietos gamintojus, kurie yra įsirengę įvairaus pajėgumo atsinaujinančius elektros gamybos šaltinius, kuriems pasiūlysime itin palankias gaminamos elektros energijos supirkimo sąlygas. Be to, atsižvelgdami į būsimą poreikį, ateityje ruošiamės užtikrinti elektros tiekimą ir iš mūsų grupei priklausančios bendrovės „Enefit Green“ vėjo parkų Lietuvoje“, – sakė V. Koryzna.

Pasak jo, „Enefit“ tampa pirmuoju nepriklausomu tiekėju Lietuvoje, kuris visiems šalies gyventojams pasiūlė palankesnę alternatyvą reguliuojamam tiekimui. Verslas elektrą laisvojoje rinkoje veikiančių nepriklausomų tiekėjų gali pirkti jau nuo 2009 m., tačiau buitiniams vartotojams paskatos tokiam pasirinkimui iki šiol nebuvo sudarytos.

Praėjusiais metais Energetikos ministerija parengė Elektros energijos įstatymo pakeitimus siekiant visiškai liberalizuoti buitinių vartotojų rinką. Šie teisės aktai šiuo metu pateikti šalies parlamentui, juose numatytas laipsniškas visų buitinių elektros vartotojų perėjimas prie nereguliuojamų elektros kainų per ateinančius trejus metus.

Kaip rodo „Enefit“ pagrindinės bendrovės „Eesti Energia“ patirtis Estijos ir Latvijos rinkose, kur buitinių vartotojų rinka buvo dereguliuota prieš keletą metų, gyventojų sąskaitos už elektrą sumažėjo apie 10–15 proc., palyginti su reguliuojamų kainų laikotarpiu. Be to, gyventojams energijos teikėjai pasiūlė inovatyvių produktų ir papildomų paslaugų, kurios iki tol laiko nebuvo prieinamos, pavyzdžiui, skaitmeninius elektros suvartojimo stebėjimo įrankius ar su tiesiogiai su rinkos kaina susietų elektros įsigijimo pasiūlymų.

2020 02 14 10:22
Spausdinti