Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGETIKA
G. Nausėda: būtina užtikrinti teisinį elektros rinkos tvarumą
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
G. Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog būtina užtikrinti teisinį liberalios elektros rinkos tvarumą. Anot jo, energetikos ministro atsistatydinimas situacijos nepakeistų.

G. Nausėda teigia laukiantis, kada atostogaujanti premjerė Ingrida Šimonytė grįš į darbą, kad galėtų aptarti situaciją, kai nepriklausoma elektros tiekėja „Perlas energija“ nutraukė sutartis su beveik 180 tūkst. ją pasirinkusių gyventojų.

„Jeigu Kreivio (energetikos ministro Dainiaus Kreivio – BNS) atsistatydinimas atpigintų elektrą, sakyčiau, galima net ir tris interpeliacijas organizuoti, bet šiuo atveju situacija gerokai sudėtingesnė. Pirmiausia turime užtikrinti teisinį sistemos tvarumą“, – žurnalistams antradienį sakė prezidentas.

„Šiandien matome, kad tokia, kokia yra rinka šiuo metu, tikėtis konkurencijos joje yra ganėtinai naivu. Štai kodėl premjerei grįžus iš atostogų, norėčiau susitikti su ja aptarti šitą klausimą, be abejo planuojame susitikti ir su VERT (Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos – BNS) vadovu. Noriu užduoti klausimus, kaip taip atsitinka, kad rinkos dalyviai pradeda elgtis nebeprognozuojamai ir savo visas rizikas stengiasi nušluoti ant vartotojų pečių. Šitai nepriimtina ir turi keistis“, – kalbėjo prezidentas.

Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius antradienį sakė, kad elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl trečiąjį jo etapą reikia atidėti.

Anot jo, dabar liberalizavimo procesas yra neefektyvus, nes nepriklausomų tiekėjų rinkoje yra per mažai, dalis jų susiję su valstybės įmonėmis, esama oligopolijos rizikos, kuri neužtikrina tinkamos konkurencijos ir geriausios kainos vartotojui.

D. Kreivys pirmadienį sakė, kad nepriklausomų elektros tiekėjų reguliavimas yra nepakankamas, todėl jį artimiausiu metu ketinama griežtinti. Ministerija ketina artimiausiu metu pateikti įstatymo pataisas, kurios padidintų kapitalo reikalavimus įmonėms., be to, būtų reikalaujama turėti aukštas kompetencijas energetikoje.

Pasak ministro, pataisos Vyriausybei bus pateiktos per artimiausias savaites, o svarstomos Seimo rudens sesijos pradžioje.

„Perlas energija“ penktadienį pranešė perkelianti fiksuotos kainos planus pasirinkusius klientus į kintamos kainos planą „Birža“, kurio tarifas priklauso nuo elektros kainos biržoje.

Šiuo metu rinkoje veikia 6 nepriklausomi tiekėjai, o didžiausią rinkos dalį – 67 proc. – užima valstybės kontroliuojama „Ignitis“. „Perlas energija“ turėjo daugiau nei 15 proc., o Estijos kapitalo „Enefit“ ir Latvijos „Elektrum Lietuva“ – po kiek daugiau nei 8 proc.

2022 08 09 16:28
Spausdinti