Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGIJOS KAINOS
I. Šimonytė apie energijos kainas vartotojams: augimas bus, bet nuosaikesnis
BNS
Fotobankas

Elektros ir dujų kainų augimą gyventojams valdžia siekia amortizuoti racionaliausiu būdu, neužkraunant didesnės finansinės naštos nei vartotojams, nei energijos tiekėjui. Anot premjerės Ingridos Šimonytės, kainų augimas bus, bet jis bus nuosaikesnis.

„Negalima visos rinkos kainos kažkaip paslėpti po kilimu (...) Klausimas, kiek yra racionalu išdėstyti, kiek racionalu perkelti į vartotojų kainas ir toks sprendimas buvo pasirinktas, atsižvelgiant į tai, kad reikia suderinti keletą dalykų: objektyvią situaciją rinkoje, tai, ką įmonė („Ignitis“ – BNS) gali amortizuoti savo pinigų srautais“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak premjerės rinkos kainos niekur „neišgaruoja“, todėl arba jų amortizavimą turi dengti mokesčių mokėtojai, arba brangimas išdėstomas per ilgesnį laikotarpį.

„Įvertinus, kad tai yra įmonė, kuri yra komercinis subjektas, todėl ji negali tiesiog prisiimti nuostolių ir tuos nuostolius kažkur su savimi nešiotis. Tai toks sprendimas yra pasiūlytas ir tai reiškia, kad kainų didėjimas bus, bet jis bus tiesiog nuosaikesnis“, – aiškino premjerė.

Seimas ketvirtadienį apsispręs dėl Vyriausybės plano nuo kitų metų pradžios amortizuoti smarkiai didėjančias dujų, elektros ir šilumos kainas gyventojams. Įstatymų pakeitimai leistų energijos kainas nuo sausio padidinti mažiau negu jos kiltų nieko nedarant.

Be kitų sprendimų, dujų kainų augimą vartotojams siūloma išdėstyti iki penkerių metų.

Preliminariai skaičiuojama, kad elektros kaina reguliuojamiems buitiniams vartotojams nuo sausio didės mažiau nei 20 proc., dujų kaina virykles turintiems žmonėms kils apie 20 proc. (nepriėmus pataisų ji didėtų 51 proc.), o dujomis šildantiems namus – apie 30 proc. (83 proc.).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 04 11:57
Spausdinti