Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


I. Žilienė: Lietuva iki šiol nesulaukė EK palaikymo dėl kitokio elektros biržos modelio
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
I. Žilienė.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad Lietuva su Europos Komisija (EK) jau ne kartą bandė aptarti elektros biržos „NordPool“ kainų nustatymo algoritmo keitimą, tačiau palaikymo nesulaukė.

„Energetikos ministerija ne kartą susitikimuose su EK kėlėme šį klausimą, ar nereikėtų peržiūrėti biržų veikimo ir algoritmo principų. Matome, kad dujomis varomi generatoriai formuoja kainą. Ar tai teisinga? Šiuos klausimus kėlėme EK. Tačiau jokio atgarsio ir palaikymo nesulaukėme“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė I. Žilienė.

Ji pabrėžė, kad Europos Sąjunga (ES) ieško sprendimų, kaip mažinti išaugusias elektros kainas, bet kol kas jų nėra.

„Šituo atveju dirba visa ES ir Komisija, kaip reikėtų nustatyti naują elektros rinkos dizainą. Deja, sprendinių labai aiškių ir kurie duotų teigiamą rezultatą, kol kas nėra. Yra svarstoma, kaip būtų galima patobulinti patį elektros rinkos veikimo mechanizmą, galbūt reikėtų dujų kainas visoje Europoje apriboti... Bet bet kokiu atveju reikėtų subsidijų iš valstybių biudžetų. Šis klausimas nėra lengvas“, – kalbėjo viceministrė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį paprašė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ištirti, ar biržos kainos apskaičiavimo algoritmas nėra dar viena aukštų elektros kainų Lietuvoje priežastis. Pasak jo, algoritmas bus pakoreguotas, tačiau elektros kainas ir toliau diktuos augančios dujų kainos.

„Kelis kartus buvo aiškintasi su „NordPool“ dėl šitos situacijos, vakar ir į VERT (Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą – BNS) kreipiausi, vakar kalbėjo ir „Litgrid“ su „NordPool“ – planuojame labai stipriai tą klausimą išsikelti, gal galima algoritmo nekeičiant kažkaip jį modifikuoti, kad tokių nesąmonių nebūtų, nes tai yra nesąmonė ir europinio masto nesąmonė“, – trečiadienį teigė D. Kreivys.

2022 08 18 11:19
Spausdinti