Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. LIETUVA
Ilga energetinė žiema: 2023 m. teks susitaikyti su aukštyn šuoliuojančiomis dujų ir elektros kainomis
Tomas Janeliūnas
Energetinės laisvės sargyboje.

2022-ieji ne juokais išgąsdino į padanges šovusiomis elektros kainomis. Energetikos krizė nesirinko, kam smogti labiausiai. Brango viskas: elektra, dujos, dyzelinas, net malkos. Vyriausybė ryžosi mesti milijardus eurų į tą besotę juodąją skylę, kad tik apmalšintų gyventojų ir verslo paniką. Tai tapo bemaž pačios Vyriausybės išlikimo klausimu: nepažadėjus dosnių kompensacijų grėsė gyventojų protestai, o verslas rizikavo tiesiog „išsijungti“.

2022-ųjų pabaiga suteikė nemažai lūkesčių, kad blogiausia jau praeityje. Nyderlandų dujų biržoje TTF, kur rugpjūčio pabaigoje kainos pasiekė rekordinius 350 eurų už 1 MWh, lapkričio pradžioje „tesiekė“ 115 eurų. Elektra Lietuvos vartotojams taip pat gerokai atpigo: nuo vidutiniškai 480 eurų už 1 MWh rugpjūtį iki beveik 190 eurų spalio vidurkio. Visa Europa patikėjo, kad 2022–2023 m. žiemą tikrai nesušals. Dujų saugyklos buvo užpildytos „iki lubų“, tad paklausa smarkiai krito. Padėjo ir šiltas ruduo. Politinė įtampa taip pat atslūgo – europiečiai (ypač vokiečiai) susitaikė, kad rusiškų dujų tiesiog nebeliks arba jos nebedarys lemiamos įtakos kainoms. Europa sugebėjo pervilioti didelę dalį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinių, keliavusių į Azijos šalis. Perorientavo naftos importą nuo Rusijos į JAV ir Artimuosius Rytus. Ar visa tai reiškia, kad audra baigėsi?

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Skylė užkišta, bet reikia remonto

2023 01 24 06:45
Spausdinti