Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Ištekliai nėra prakeiksmas: Lotynų Amerika gali rodyti žaliosios energijos kryptį
Ana Lankes
Shutterstock
Žalia ateitis.

Ne vieną šimtmetį Lotynų Ameriką persekiojo išteklių prakeiksmas. Gausūs tenykščiai gamtos ištekliai niekada ilgam neatnešė gerėjančio gyvenimo visos visuomenės mastu.

Daugelis viliasi, kad tai pasikeis pasauliui pereinant prie švarios energijos. Regione glūdi daugiau nei pusė pasaulio ličio, dedamo į elektromobilių akumuliatorius, išgaunama per trečdalį pasaulio vario, reikalingo elektros laidams, ir daugiau kaip pusė sidabro, būtino saulės moduliams. Jam taip pat tenka apie pusę pasaulio biologinės įvairovės ir ketvirtis miškų. Regiono vadovai tikisi, kad artimiausiais metais Lotynų Amerika gali tapti žaliąja jėga.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Jos ištekliai ne tik materialiniai. Turėdamas daug saulės, vėjo ir galingų upių, daugiau nei ketvirtį pagrindinės energijos regionas jau gauna iš atsinaujinančiųjų šaltinių ir dvigubai viršija pasaulio vidurkį. Pasak organizacijos „Global Energy Monitor“ iš San Fransisko, iki 2030 m. turėtų startuoti saulės ir vėjo energijos projektų, duosiančių 320 gigavatų, tad augimas, palyginti su dabartiniais saulės ir vėjo energijos pajėgumais, sieks 460 proc. Plečiasi ir tokios energijos perdavimo infrastruktūra. Brazilija 2024 m. surengs perdavimo linijų aukcioną, kuris kartu su dviem 2023 m. aukcionais gali duoti net 14 mlrd. JAV dolerių.

2024 01 12 10:00
Spausdinti