Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ENERGETIKA
Japonija svarsto galimybę statyti naujos kartos branduolinius reaktorius
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Japonija svarsto galimybę statyti naujos kartos branduolinius reaktorius, trečiadienį pranešė ministras pirmininkas Fumio Kishida, šaliai susiduriant su dėl karo Ukrainoje smarkiai išaugusiomis importuojamos energijos kainomis.

Vyriausybė taip pat aptars galimybę įjungti daugiau atominių elektrinių bei pratęsti reaktorių eksploatavimo trukmę, jei bus užtikrintas tinkamas saugos lygis, pažymėjo F. Kishida energetikos politikos formuotojų posėdyje.

Siekis atgaivinti Japonijos branduolinės energetikos pramonę gali pasirodyti prieštaringas po to, kai 2011 metais Fukušimos katastrofa privertė sustabdyti daugelio šalies branduolinių reaktorių veiklą.

„Rusijos invazija į Ukrainą smarkiai pakeitė pasaulio energetikos kraštovaizdį“, todėl „Japonija turi apsvarstyti galimus krizės scenarijus ateityje“, – pabrėžė F. Kishida.

„Kalbant apie atomines elektrines, vyriausybė ne tik užtikrins 10-ies jau veikiančių reaktorių darbą, bet ir dės visas pastangas, kad būtų iš naujo paleisti“ kiti, kurių saugumui pritarė už šalies branduolinę saugą atsakingos tarnybos, teigė premjeras.

F. Kishida paragino energetikos politikos formuotojus apsvarstyti „naujos kartos branduolinių reaktorių su naujais saugos mechanizmais statybą“, taip pat „maksimaliai išnaudoti esamas atomines elektrines“.

„Prašome paspartinti diskusijas dėl visų galimų priemonių, remiantis valdančiųjų ir opozicinių partijų bei ekspertų nuomonėmis, kad iki metų pabaigos galėtumėte padaryti konkrečias išvadas“, – kalbėjo jis.

Kaip ir daugelis kitų šalių, Japonija, kuri iki 2050 metų siekia tapti neutralia anglies dioksido išmetimo atžvilgiu, susidūrė su energijos tiekimo spaudimu, kai prieš šešis mėnesius prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą.

Japonijoje šią vasarą taip pat buvo fiksuojamos rekordinės temperatūros, o gyventojų buvo paprašyta kur įmanoma taupyti energiją.

Branduolinė energija tebėra opi problema po to, kai 2011 metų kovą pražūtingas cunamis sukėlė Fukušimos atominės elektrinės avariją – didžiausią branduolinę katastrofą nuo Černobylio.

Praėjus vienuolikai metų, 10 iš 33 Japonijos branduolinių reaktorių vėl pradėjo veikti, nors ne visi veikia ištisus metus, o šalis yra labai priklausoma nuo importuojamo iškastinio kuro.

Nacionalinė branduolinės saugos priežiūros institucija iš esmės pritarė dar septynių reaktorių pakartotiniam paleidimui, tačiau tokiems žingsniams dažnai prieštarauja vietos bendruomenės.

2022 08 24 10:33
Spausdinti