Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NEKILNOJAMASIS TURTAS
Karantinas neįšaldė didžiųjų komercinių sostinės projektų, nors pokyčių atnešė
BNS
Fotobankas
Vilnius.

Šalyje trims mėnesiams įvestas karantinas neįšaldė nė vieno sostinės centre ar kituose rajonuose plėtojamų ir planuojamų didelės vertės komercinio nekilnojamojo turto projektų, tačiau statytojai pripažįsta, kad kai kurie planai koreguojami.

„Bendra tendencija, kad tie, kurie jau buvo įsibėgėję, plėtrą ir tęsia, o tie, kurie projektuoja ar buvo tik gavę statybos leidimą, priėmė atskirus sprendimus, pavyzdžiui, 3–4 mėnesiams atidėjo. Tie, kurie turėjo prabangą sau leisti nepradėti statybų, grįžo į detalesnio projektavimo stadiją arba pratęsė rangovų atranką“, – BNS sakė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius.

Pasak jo, drastiško karantino poveikio rinka nepajuto, nes plėtotojai buvo pasirengę rinkos netikėtumams, išmokę praėjusios krizės pamokas, taip pat padėjo bankų sprendimas derėtis dėl finansavimo sąlygų keitimo.

„Įmonės turėjo planus B, ypač didiesiems projektams, nes rinka yra soti ir visokių neplanuojamų pokyčių gali būti. Kai kurie plėtotojai sustabdė įsigijimus, kitas žingsnis buvo bendravimas su bankais, kad būtų peržiūrėtos finansavimo sąlygos. Tad priežastys buvo kelios: įmonių pamokos iš praėjusios krizės, pozityviai suveikė finansuotojų požiūris dėl paskolų atidėjimas mokėjimo, žinoma, čia ir valstybės, ir Lietuvos banko veiksmai padėjo būti labiau užtikrintiems. Be to, turime atsigavimo scenarijų, panašų į V, nebuvo nei bankrotų, nei žlugusių sektorių“, – kalbėjo M. Statulevičius.

Statybas pradėję BNS kalbinti plėtotojai teigė jų dėl karantino nestabdę, tačiau vylėsi, jog dėl situacijos rinkoje atpigs darbai. Tokiu atveju kai kurie, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Vastint Lithuania“, planuoja plėtoti daugiau projektų.

Tuo tarpu projektavimo etape esančių projektų plėtotojai tvirtina planų neatsisakantys, tačiau turintys juos koreguoti – vieni tikisi pigesnių rangovų, kiti užtruko projektus derindami.

Statybos nestojo

Bendrovė „Vastint Lithuania“, šiuo metu prie parodų ir kongresų centro „Litexpo“ plėtojanti 100 mln. eurų vertės biurų komplekso „Business garden“ projektą, dėl karantino statybų nesustabdė. Anot įmonės vadovo Kęstučio Vedeckio, jis pakoregavo tik darbo organizavimą statybvietėje.

„Statybos vyko pagal planą ir terminus, tačiau rangovams teko operatyviai perorganizuoti darbo principus, kad būtų užtikrintas darbuotojų saugumas. Statybos vyksta didelėje teritorijoje, kur pakanka vietos laikytis saugaus atstumo“, – BNS teigė jis. Pasak K. Vedeckio, šiuo metu montuojami pastatų fasadai, įrengiamos vidaus sistemos. 

„Medžiagų tiekimas iš esmės net ir karantino metu vyko be trikdžių, todėl terminų koreguoti neteko. Dalį projekto planuojame baigti netgi anksčiau nei buvo planuota“, – sakė jis. Anot K. Vedeckio, 2021 metais bendrovė svarsto pradėti dar du naujus projektus, jei statybos darbų kainos dėl situacijos rinkoje sumažės

„Sunkmetis mums – galimybių metas, nes paprastai esant ekonominiam nuosmukiui, mūsų statybų apimtys Europoje suintensyvėja dėl šiek tiek atpigusių darbų kainų. Šiuo metu ateitį prognozuoti sunku, bet jei statybų kainos koreguosis, kitais metais svarstome pradėti dar bent du naujus projektus“, – sakė jis.

„Business garden“ pirmojo etapo statybas planuojama baigtos 2021 metų birželį. Šiuo metu statomi du 42 tūkst kv. m ploto biurų pastatai ir 13 tūkst. kv. m ploto požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. „Vastint Lithuania“ skelbė į šį etapą investuosianti daugiau nei 60 mln. eurų.

Investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondai šiuo metu greta Konstitucijos prospekto stato komercinį kompleksą „k18B“ bei biurų pastatą „Lvovo“. Nė vieno jų statybos per karantiną nestojo, o biurų pastate „Lvovo“ 7 tūkst. kv. m ploto patalpas – arba kone pusę pastato išsinuomojo įmonė „Telia Global Services Lithuania“.

„Lords LB Asset Management“ atstovai plėtojamų projektų eigos plačiau BNS nekomentavo, tačiau nurodė, kad jie visi vyksta pagal numatytus planus. Skelbta, kad daugiau nei 50 mln. eurų vertės komercinio komplekso „k18B“, kurį sudarys 11,5 tūkst. kv. m ploto biurų bei 210 kambarių viešbučio „Radisson Red“ pastatai, statybas tikimasi baigti 2021 metais. Pastatą „Lvovo“, į kurį investuojama 40 mln. eurų, planuojama baigti 2021 metų I ketvirtį.

Planuojami biurų projektai – skirtinguo etapuose

Bendrovė „Prosperitas Baltica“, šalia valdomo prekybos centro „CUP“ planuojanti biurų pastatą, kol kas statybų nusprendė nepradėti. Įmonės generalinė direktorė Ona Neviskienė BNS sakė, jog nuspręsta iš naujo skelbti rangovo konkursą, nes tikimasi palankesnės darbų kainos.

„Reagavome į naujas rinkos sąlygas ir besiformuojančią statybos sektoriaus kainodarą. Statybos leidimą gavome paskutinėmis gruodžio dienomis, o sąmata mums buvo pateikta kovo pradžioje – ji pagrįsta dar prieškarantinine kainodara. Tačiau stebėdami rinką galėjome spėti, kad karantinas suvaidino savo vaidmenį ir tai turės įtakos kainodarai įvairiose srityse“, – teigė ji.

„Per karantiną nusprendėme sustabdyti derybas su rangovu, palaukti iki rugsėjo ir tada skelbti naują konkursą. Manome, kad apie naujus žingsnius galėsime kalbėti spalio pradžioje. Pagrindinis klausimas – kada pradėti statybas. Tai lems konkursas ir kiek mums bus palanki jo apibrėžta kainodara“, – teigė ji.

Anot O. Nevinskienės, gali būti, kad pastate nuomininkai atsisakys atvirų biurų, todėl nepradėjusi statybų, įmonė galės įvertinti šiuos poreikius.

„Nuo pat pradžių projekte buvo daug gerai apgalvotų sprendimų, pavyzdžiui, atskiri įėjimai į visas patalpas iš pirmo aukšto. Kita vertus, mums pasisekė, kad iki karantino jo dar nebuvome pradėję vystyti, nes akivaizdu, kad gali būti aktualūs pakeitimai, susiję su pertvaromis atvirose erdvėse. (...) Deja, pandemijos padiktuotos aplinkybės verčia mus žengti žingsnį atgal nuo modernių atvirų erdvių, kurios buvo pastarųjų kelerių metų tendencija“, – teigė ji.

„Prosperitas Baltica“ skelbė 2019–2020 metais planuojanti į plėtrą investuoti 10 mln. eurų: atnaujinti prekybos centro pirmą aukštą ir pastatyt biurų pastatą. 2018 metais skelbtuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad prie prekybos centro teritorijoje Upės gatvėje planuojama pastatyti daugiau nei 5,9 tūkst. kv. m bendro ir 3,9 tūkst. kv. m nuomojamo biurų ploto.

Tuo tarpu nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“, sostinės Lvovo gatvėje, prie pat savivaldybės planuojanti statyti 15 tūkst. kv. m bendro ploto biurų pastatą, teigia planų nekeičianti ir jau besideranti su potencialiais nuomininkais.

„Matome, kad A klasės biurų poreikis rinkoje išlieka, todėl nestabdome projektavimo darbų, techninio projekto rengimo statybos leidimui. Lygiagrečiai deramės su potencialiais nuomininkais“, – BNS teigė bendrovės Turto valdymo departamento direktorius Giedrius Bruzgė.

Anksčiau skelbta, kad projektą viešam svarstymui bus pateiktas 2020 metų I ketvirtį, o statybos pradėtos – III ketvirtį. „Eika“ kol kas neatskleidžia, kiek investuos į pastato Lvovo gatvėje statybas.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Realco“ vadovas Julius Dovidonis BNS anksčiau sakė, kad įmonės planai vietoje „Ibrahim“ parduotuvės, netoli savivaldybės, statyti biurų pastatą įstrigo dėl nepatvirtino miesto bendrojo plano.

„Norime statyti verslo centrą – tą planą ir įgyvendiname, bet centrinėje miesto dalyje tai nevyksta labai lengvai ir greitai. Šiuo metu niekaip negalime pabaigti detaliojo plano, nes institucijoms kyla įvairių klausimų. Statybos inspekcija žiūri į seną bendrą planą, savivaldybė sako, kad jis keičiamas, kur leidžiamas visai kitoks intensyvumas. Tokiuose klausimuose mes klimpstame“, – BNS sakė jis.

„Turime parengti detalųjį planą, suprojektuoti ir gauti statybos leidimą. Mes dar pirmojo žingsnio nesame baigę, tikiuosi, kad gal per mėnesį tai pavyks padaryti. Ir tada pradėsime viešinti, pašyti statybos leidimo, manau, kad antroje metų pusėje galima viską turėti. Tada žiūrėsime į rinkos situaciją ir spręsime. Čia jau mums reikės pasikalbėti ir su bankais, ką jie mano, nes projektas didelis“, – kalbėjo J. Dovidonis.

Skelbta, jog „Realco“ į apie 29 tūkst. kv. m nuomojamo ploto biurų pastatą Kalvarijų gatvėje planuoja 70 mln. eurų investicijas.

Prekybos centrų plėtotojų planai nesikeičia

Pilaitės mikrorajone 75 mln. eurų vertės prekybos centrą „Vilnius outlet“ plėtojančios bendrovės „Ogmios centras“ Rinkodaros vadovas Edgaras Valickas BNS sakė, kad įmonė dėl karantino statybas kiek sulėtino, tačiau dėl to plėtros terminai nepasikeitė.

„Nelabai darė įtakos, gal vienu momentu buvo sumažėję darbuotojų, bet labai nejautėme. Dėl karantino mūsų statybos nei atpigo, nei pabrango, nei pailgėjo. Anksčiau kiek skubinome statybas, tačiau per karantiną kiek pristabdėme darbus ir rangovas toliau dirbo pagal numatyta grafiką. Dabar jau dengiame stogą ir sausį perduosime patalpas nuomininkams įsirenginėti“, – sakė jis.

Pasak E. Valicko, per karantiną uždraudus tam tikrų verslų veiklą, įmonė nepajuto nuomininkų nerimo.

„Esame beveik visas patalpas išnuomoję, bet nesijautė nerimo. Mūsų atidarymas numatytas 2021 metų rugsėjį, taigi laiko dar daug. Be to, nuomininkai yra ne pradedantieji rinkoje žaidėjai, žino, kaip elgtis, yra išgyvenę krizių. Kitas dalykas, mes daug investavome į tyrimus, pasirinkome lokaciją, kur būtų kritinis tikslinių lankytojų srautas ir mes tikime šiuo projektu, manau tiki ir nuomininkai“, – kalbėjo jis.

Skelbta, kad beveik 62 tūkst. kv. m ploto centre bus 150 išparduotuvių, 30 restoranų ir kavinių, kino teatras, sporto klubas.

Greta sostinės Vingio parko, buvusioje „Velgos“ gamyklos teritorijoje, prekybos centro „Akropolis Vingis“ projektą planuojanti bendrovė „Akropolis group“ tvirtina plėtros nestabdanti, tačiau pripažįsta, kad darbai vyksta lėčiau, nei planuojama.

„Dėl projekto naujų sprendimų nesame priėmę, parengiamieji darbai vyksta ir toliau, tik kiek lėčiau nei planuota metų pradžioje“, – BNS sakė įmonės Komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Anksčiau skelbta, jog prekybos centro statybas planuojama pradėti 2020 metų II pusmetį. Į 90 tūkst. kv. m nuomojamo ploto prekybos centrą, apie 32 tūkst. kv. m ploto biurų bei daugiaaukštė apie 5 tūkst. vietų automobilių stovėjimo aikštelė plėtrą ketinama investuoti 250 mln. eurų.

Tikisi gerėsiančių lūkesčių

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidento M. Statulevičiaus teigimu, koronaviruso krizė labiausiai paveikė prekybos ir viešbučių sektorius, o sudėtingiausią periodą jis prognozuoja nedideliems plėtotojams.

„Komercinio turto rinka karantiną pergyveno gana sveikai, nebuvo didelių nukentėjimų. Tačiau nežinomybė, neapibrežtumas dėl viruso išliko. Niekas nežino, kas bus po savaitės, po mėnesio, ar pavyks suvaldyti situaciją. Tam tikra apimtimi dar tą jausime, bet ilgainiui grįšime į normalų gyvenimą. Bankai stipriai nenukentėjo, tai suponuoja, kad neturėtų būti esminių pokyčių. Visgi nuosavo kapitalo poreikis bus didesnis ir didieji rinkos dalyviai jausis stipriau, nei tie, kurie vystė pirmuosius projektus, oportunistiškai veikė ar nebuvo profesionalūs šiame versle, jie gali projektus ir atidėti“, – sakė jis.

Anot M. Statulevičiaus, rinkos atsigavimas priklausys nuo gyventojų pasitikėjimo ir verslo lūkesčių didėjimo.

„Pavyzdžiui, biurų rinkoje iškart prasidėjo kalbos apie plotų poreikį, tačiau dabar, kai praėjo keturi mėnesiai, dauguma susitarimų yra ir toliau vykdomi, nuomininkai neatsisakė savo planų. Per karantiną buvo užbaigiami sandoriai, pavyzdžiui, „Western Union“ pratęsė sutartį praktiškai nekeisdamas jos sąlygų. Tai signalai demonstruoja pozityvumą ir pasitikėjimą. Nors girdime, kad problema, jog dalis užsienio kompanijų, kurios nusprendė kurtis Lietuvoje, negali užbaigti tam tikrų sprendimų, nes negali atvykti ir apsižiūrėti biurų“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 14 09:24
Spausdinti