Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


TIEKĖJŲ PAIEŠKOS
Kataras ir Vokietija sudarė ilgalaikį susitarimą dėl dujų tiekimo
BNS
Scanpix
SGD terminalas Rehdene, Vokietijoje.

Kataras sutiko tiekti Vokietijai 2 mln. tonų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) per metus mažiausiai 15 metų laikotarpiui, antradienį pranešė pareigūnai, didžiausiai Europos ekonomikai suskubus ieškoti alternatyvių dujų tiekėjų po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Ilgai lauktu susitarimu Kataras „prisidės prie pastangų remti energetinį saugumą Vokietijoje ir Europoje“, pareiškė Kataro energetikos ministras ir „QatarEnergy“ generalinis direktorius Saadas Sherida al-Kaabi.

„QatarEnergy“ partnerė, JAV įmonė „ConocoPhillips“, nuo 2026 metų tieks dujas iš Kataro į SGD terminalą Brunsbiutelyje Šiaurės Vokietijoje.

Azijos šalys ir visų pirma Kinija, Japonija ir Pietų Korėja, yra pagrindinė Kataro dujų rinka, kuria vis dažniau domisi Europos šalys, kai po Ruijos invazijos į Ukrainą Maskva ėmė mažinti tiekimą, atsakydama į Vakarų šalių sankcijas.

Derybos su Europos šalimis anksčiau buvo sudėtingos, nes Vokietija ir kitos šalys neskubėjo pasirašyti ilgalaikių susitarimų su Azijos valstybėmis. Sandoris su Vokietija sudarytas praėjus savaitei po to, kai „QatarEnergy“ paskelbė apie 27 metų sutartį su Kinija, pagal kurią kasmet bus tiekiama po 4 mln. tonų dujų.

Tai yra didžiausios trukmės kada nors šioje pramonėje sudaryta sutartis.

2022 11 29 12:07
Spausdinti