Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


ŽLUNGANTI IMPERIJA
Kremliaus monopolininkui „Gazprom“ – dar vienas rimtas smūgis
IQ
Scanpix

Blogiausius savo veiklos laikus išgyventis Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ sulaukė naujo kirčio. Stokholmo tarptautinis arbitražo teismas patenkino Vokietijos energetikos koncerno „Uniper“ ieškinį „Gazprom“ dėl daugiau kaip 13 mlrd. eurų kompensacijos ir dujų tiekimo Vokietijai nutraukimo, pranešė „The Moscow Times“.

Trečiadienį „Uniper“ informavo, kad sprendimas buvo priimtas birželio 7 d. ir yra susijęs su tuo, kad Rusijos monopolininkas, Kremliaus naudotas energetiniuose karuose, pažeidė nuo 2022 m. vidurio sudarytas dujų tiekimo sutartis.

Remiantis arbitražo sprendimu, visos lėšos, kurias bus galima atgauti iš „Gazprom“, atiteks tiesiogiai Vokietijos vyriausybei, kuri tapo „Uniper“ savininke po to, kai bendrovė atsidūrė ties bankroto riba.

Buvusi didžiausia Rusijos dujų pirkėja Vokietijoje ir viena iš „Nord Stream 2“ projekto investuotojų, „Uniper“ nustojo gauti rusiškas dujas sutartyse numatytais kiekiais netrukus po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikalavo, kad už jas būtų mokama rubliais. Tiekimas visiškai nutrūko 2022 m. rudenį, kai Baltijos jūroje buvo susprogdintos trys „Nord Stream“ dujotiekio stygos. Dėl to „Uniper“ buvo priversta pirkti dujas neatidėliotinų sandorių rinkoje sparčiai augančiomis kainomis. Siekdama išgelbėti bendrovę nuo finansinio žlugimo, Vokietijos vyriausybė skyrė 29 mlrd. eurų, o vėliau buvo priversta ją nacionalizuoti.

„Uniper“ palankus teismo sprendimas gali būti tik pradžia: bendra ieškinių, pareikštų „Gazprom“ dėl dujų tiekimo Europos rinkai nutraukimo, suma artėja prie 20 mlrd. dolerių.

Dėl arbitražo sprendimo „Uniper“ nutraukia ilgalaikes rusiškų dujų pirkimo sutartis, pagal kurias „Gazprom“ į Vokietiją kasmet turėjo perpumpuoti 24 mlrd. kubinių metrų dujų.

„Teismo sprendimas suteikia teisinio aiškumo „Uniper“, – teigė bendrovės generalinis direktorius Michaelis Lewisas. – Gavę leidimą nutraukti sutartis pagal arbitražo sprendimą, mes nutraukiame sutartis su „Gazprom Export“.“

„Uniper“ palankus teismo sprendimas gali būti tik pradžia: bendra ieškinių, pareikštų „Gazprom“ dėl dujų tiekimo Europos rinkai nutraukimo, suma artėja prie 20 mlrd. dolerių.

Be „Uniper“, apie 1 mlrd. dolerių iš „Gazprom“ pareikalavo ir kita Vokietijos dujų importuotoja RWE, kuri anksčiau gaudavo 1 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Prancūzijos „Engie“ iš „Gazprom“ pareikalavo apie 1,3 mlrd. dolerių, atsižvelgiant į 2 mlrd. kubinių metrų importą per metus, kaip anksčiau apskaičiavo BCS analitikas Ronaldas Smithas. Italijos „Eni“ pateikė ieškinį 2023 m. gegužės mėn. ir jo sumos neatskleidė. Tačiau, atsižvelgiant į pirkimų apimtį – apie 20 mlrd. kubinių metrų per metus, – ji gali siekti milijardus eurų kaip ir Vokietijos importuotojų atveju.

Tuo pat metu Lenkijos „Europol Gaz“ 2023 m. gegužę pareikalavo iš „Gazprom“ atlyginti nuostolius. Įmonė, valdanti dujotiekio „Jamalas-Europa“, kuriuo dujos iš Vakarų Sibiro pumpuojamos vartotojams Vokietijoje, Lenkijos dalį, pateikė 6 mlrd. zlotų, arba 1,45 mlrd. dolerių, ieškinį už sutarties pažeidimą. 2024 m. gegužės mėn. 400 mln. eurų iš „Gazprom“ pareikalavo Bulgarijos bendrovė „Bulgargaz“.

Agentūros „Reuters“ šaltinių teisiniuose sluoksniuose teigimu, „Uniper“ neturi iliuzijų, kad „Gazprom“ iš tikrųjų sumokės arbitražo priteistą kompensaciją. Rusijos bendrovės ataskaitose teigiama, kad ji paprasčiausiai neturi pinigų sumokėti visiems ieškovams. Gruodžio 31 d. „Gazprom“ sąskaitose buvo 1,426 trilijono rublių, arba 15,5 mlrd. dolerių. Metų pabaigoje dujų monopolininkė pirmą kartą per ketvirtį amžiaus patyrė grynųjų nuostolių – 629 mlrd. rublių. Tai yra rekordinis nuostolis per visą bendrovės gyvavimo laikotarpį.

2024 06 12 14:33
Spausdinti