Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŽIEMA ATEINA
Naują šildymo sezoną kompensacijų gavėjų daugės penktadaliu
BNS
BNS foto

Artėjantį šildymo sezoną kompensacijų už šilumos energiją gavėjų skaičius augs apie 21 proc., prognozuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Pasak ministerijos atstovės, tam didžiausios įtakos turės nuo birželio padidintas valstybės remiamų pajamų (VRP) koeficientas, turintis įtakos vertinant išlaidų ir pajamų santykį kompensuojant būsto šildymo išlaidų dalį.

„Nuo birželio Vyriausybė reikšmingai padidino socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių dydžius, įskaitant ir VRP. Pastarasis buvo padidintas 15 proc. (nuo 128 iki 147 eurų), todėl jo padidinimas turės įtakos būsto šildymo išlaidų kompensacijos gavėjų skaičiau padidėjimui“, – BNS teigė ministerijos atstovė Sviatlana Kulpina.

Ji priminė, kad nuo šių metų sausio buvo padidintas ir valstybės remiamų pajamų (VRP) koeficientas.

Pasak S. Kulpinos, prasidėjus šildymo sezonui gyventojai dėl šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų turėtų kreiptis į vietos savivaldybę ar seniūniją, tai galima padaryti ir elektroniniu būdu per www.spis.lt.

„Kreipiantis dėl kompensacijų skyrimo jos gali būti išmokamos už du praėjusius mėnesius“, – sakė ministerijos atstovė.

Kaip ir iki šiol, gyventojams bus kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir nustatyto VRP dydžio, iš šeimos pajamų atimant po 294 eurų kiekvienam jos nariui, o vienam gyvenančiam asmeniui – 441 eurą.

Valstybės kompensacijos už šildymą skiriamos nevertinant į jas pretenduojančių žmonių turto.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė BNS pirmadienį negalėjo pasakyti, ar Vyriausybė rudenį vėl taikys nulinį PVM tarifą centralizuotos šilumos energijai.

„PVM klausimai yra ne mano kuruojama sritis. (...) Reikės pasižiūrėti, kaip atrodys ekonominės prognozės, dėl to dar reikės tartis su Energetikos ir Finansų ministerijomis“, – BNS sakė M. Navickienė.

S. Kulpinos teigimu, pirmąjį pusmetį kompensacijas per mėnesį gavo vidutiniškai apie 153 tūkst. žmonių – 60,5 proc. daugiau nei pernai tuo pat laiku (95,2 tūkst.).

Daugiausia paramos gavusiųjų buvo Visagine, kur šilumos išlaidos kompensuotos penktadaliui gyventojų. 12-14 proc. žmonių kompensacijas gavo Biržuose, Akmenėje, Anykščiuose, Druskininkuose, Birštone. Mažiausiai kompensacijų gavėjų yra Kazlų Rūdoje, Šilalėje, Rietave.

Tik 2 proc. gyventojų, besikreipusių dėl kompensacijų už šildymą, šiemet jų negavo.

Premjerė: kompensacijoms už elektrą ir dujas kitąmet reikės 0,5–1 mlrd. eurų

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad elektros ir dujų kainų kompensavimui kitų metų biudžete gali prireikti 0,5–1 mlrd. eurų. Jo projektą šiuo metu rengia Vyriausybė.

„Be jokios abejonės, Vyriausybė apribos tą kainų kilimą, kaip padarė nuo liepos 1 dienos. Dabar yra rengiamas biudžeto projektas ateinančių metų ir, priklausomai nuo skirtingų prielaidų, tam kompensavimui gali reikėti nuo 0,5 iki 1 mlrd. eurų“, – interviu LRT radijui antradienį sakė premjerė.

Pasak I. Šimonytės, energetikos kainų suvaldymas bus pagrindinis prioritetas kitų metų biudžete.

„Stebėdami situaciją matome, kad pagrindinė užduotis valstybei ir problema, kurią reikia išspręsti, šiuo metu yra energetikos kainų šuolio suvaldymas ateinančiais metais ir dėl to pasiūlymus dabar Vyriausybė rengia ir tai bus pagrindinis prioritetas kitų metų biudžete“, – sakė Vyriausybės vadovė.

„Taip, bus vykdomi visi kiti įsipareigojimai, kurie numatyti įstatymuose, – indeksuoti pensijas ir kitus sprendimus daryti, tačiau energetikos kainų šuolio amortizavimas bus didžioji finansinė kitų metų biudžeto dalis“, – pridūrė ji.

Tik tuomet, anot jos, tie pasiūlymai bus pristatyti ir prezidentui, ir opozicijai.

Elektros ir gamtinių dujų kainų gyventojams ir verslui kompensacijoms antrąjį šių metų pusmetį iš valstybės biudžeto skirta 570 mln. eurų, iš jų apie 370 mln. eurų – padengti visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ skolai, o apie 200 mln. eurų padalinama gamtinių dujų ir elektros tiekėjams, iš jų 165 mln. eurų – tik elektros tiekėjams, įskaitant ir nepriklausomus.

2022 08 23 09:17
Spausdinti