Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ELEKTROS RINKA
O. Scholzas siekia, kad elektros rinkos reformos būtų įgyvendintos jau iki šios žiemos
BNS
@Bundeskanzler/Twitter
O. Scholzas.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį pareiškė trokštantis skubesnių reformų elektros rinkoje, kad sumažėtų spaudimas vartotojams ir įmonėms artėjant žiemai.

Rusija po invazijos į Ukrainą pradžios sumažino dujų tiekimą Europai, todėl degalų kaina smarkiai išaugo, taigi pabrango ir elektra.

Dujų elektros gamybai nenaudojančios bendrovės, tokios kaip branduolinės, saulės ar atsinaujinančios energijos įmonės, galėjo „uždirbti papildomo pelno, nes kainą lemia elektros energija, pagaminta naudojant dujas“, kalbėdamas Berlyne pažymėjo O. Scholzas.

Vokietija ir ES parengė pasiūlymus, kaip susigrąžinti netikėtą pelną, gautą tokių įmonių, siekiant sumažinti spaudimą vartotojams ir įmonėms, grimztantiems į krizę dėl didėjančių sąskaitų.

„Dabar mes veiksime labai greitai, kad galėtume palengvinti naštą“, – kalbėjo O. Scholzas.

„Galite būti tikri, kad tai įvyks tokiu greičiu, kurio reikia, kad šią žiemą būtų galima suvaldyti padėtį“, – kalbėjo O. Scholzas.

Vokietija suskubo užpildyti savo dujų saugyklas prieš didelio kiekio energijos pareikalausiančio sezono ir ėmėsi statyti dujų terminalus, kad galėtų importuoti naujas atsargas iš kitų šalių.

Didžiausia Europos ekonomika taip pat iš naujo paleido kai kurias anglimis kūrenamas jėgaines, o kiek anksčiau šį mėnesį nusprendė palikti dvi atomines elektrines veikti budėjimo režimu iki balandžio vidurio, o ne visiškai nutraukti atominės energijos naudojimą iki šių metų pabaigos.

Vyriausybė taip pat pristatė 65 mlrd. eurų (66 mlrd. JAV dolerių) vertės planą, skirtą sumažinti energijos kainų infliacijos spaudimą, įskaitant išmokas pensininkams ir studentams.

Pramonės asociacija VDA antradienį pranešė, kad smarkiai išaugusios elektros energijos kainos tapo „didžiuliu iššūkiu“ lavai svarbiai Vokietijos automobilių pramonei.

Maždaug 95 proc. VDA apklaustų įmonių teigė susiduriančios su didele arba labai didele našta dėl kylančių kainų, todėl Vokietija, lobistų grupės nuomone, tampa „nekonkurencinga“.

2022 09 13 15:16
Spausdinti