Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PASAULIS 2024
Pereinant prie kitokios energijos Pietryčių Azijoje gali atsirasti naujų, netikėtų ryšių
Dominicas Ziegleris
The Economist

Visą dėmesį skiriant tik Kinijos varžymuisi dėl galios su JAV galima likti nepastebėjus kitų permainų, kurios bus ne mažiau svarbios Azijos šalims. Didžiausia susijusi su regiono perėjimu prie kitokios energijos. Energijos jungtys, kurių 2024 m. pridygs Azijoje, gali pakeisti regiono tarpusavio ryšius tokiais būdais, kurie ir sustiprins, ir pakirs Kinijos dominavimo liniją.

Imkime sparčiai augančius Pietryčių Azijos ūkius. Numatoma, kad iki 2050 m. jų energijos poreikiai padidės trečdaliu. Kartu tos pačios valstybės pažadėjo sumažinti emisiją beveik iki nulio. Nebus lengva, kai šiandien Azija iš atsinaujinančiųjų šaltinių gauna vos 15 proc. energijos. Indonezijoje, Malaizijoje ir Filipinuose toliau karaliauja anglys.

Regionas turi potencialo atsinaujinantiesiems šaltiniams. Mekongo upė jau generuoja daug hidroenergijos, visų pirma Laose, nors šiuo metu tai brangiai kainuoja galingosios upės ekologijai. Daug hidroenergijos potencialo turi ir didžiulė Borneo sala, padalyta tarp Indonezijos ir Malaizijos. Bet šie energijos šaltiniai yra toli nuo pagrindinių regiono pramoninių ir urbanistinių centrų.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 22 12:00
Spausdinti