Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGETIKA
Pradėti VKJ biokuro bloko įrenginių bandymai
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Asociatyvi nuotrauka.

Valstybės kontroliuojamos energetikos grupės „Ignitis grupė“ statomos Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) biokuro bloke pradėti technologinių įrenginių bandymai.

Vadinamųjų šaltųjų bandymų metu bus tikrinamas įrenginių veikimas pajungus juos prie elektros tiekimo, pranešė VKJ.

„Taip vadinami šaltieji bandymai, tai pirmas bandymų etapas, kurį užbaigus ir įsitikinus, kad technologinę įrangą saugu leisti naudojant kurą, Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas bus paruoštas antram – karštųjų bandymų – etapui, po kurių prasidės energijos gamyba“, – pranešime teigė VKJ vadovas Mantas Burokas.

Jėgainėje taip pat pradėti atskirų pastatų inžinerinių sistemų – geriamojo ir gaisrinio vandentiekio, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo – bandymai.

M. Burokas liepos pabaigoje teigė, jog pirmąją šilumą biokuro bloke numatoma pagaminti 2023 metų pirmąjį ketvirtį, o bloko komercinės veiklos pradžia numatoma 2023 metų birželį–liepą. Tuo metu visu pajėgumu biokuras turėtų pradėti dirbti 2023–2024 metų šildymo sezoną.

Planuojama, kad visiškai įgyvendinus projektą, jėgainės bendra elektrinė galia sieks kiek daugiau kaip 90 megavatų (MW), o šiluminė galia – apie 230 MW.

VKJ energija nuo 2020 metų pabaigos jau gaminama iš komunalinių atliekų, o pastačius biokuro dalį energija bus gaminama ir iš biokuro. Atliekų jėgainė per metus sutvarko apie 160 tūkst. tonų komunalinių atliekų, o biokuro jėgainėje bus panaudojama apie 500 tūkst. tonų.

Jėgainės projektas finansuojamas Europos Sąjungos (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavomis „Igničio grupės“ lėšomis.

2022 11 28 14:13
Spausdinti