Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
Premjerė neatmeta, kad nuo liepos gali keistis kompensavimo už energiją tvarka
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Ingrida Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako neatmetanti, kad nuo kitų metų liepos kompensacijos už elektrą ir dujas galėtų būti mokamos pagal jų suvartojimą, tačiau dar reikia įvertinti, kiek toks pokytis būtų pagrįstas.

„Nuo sausio 1 dienos bus taikomas toks pat kompensavimo mechanizmas, kaip ir dabar, bus kompensuojama visuomeniniame ar nepriklausomame tiekime esančių vartotojų mokama kaina iki nustatytos ribos, kurią dabar planuojame 28 centus, panašiai bus ir su dujomis. Tačiau nuo liepos 1 dienos, neatmesiu, kad gali būti pokyčių“ , – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovė.

Anot jos, norint kompensacijas skirti pagal energijos suvartojimą, pirmiausia reikia įvertinti papildomus išteklius, kad tiekėjai paruoštų skaičiavimo sistemas, taip pat įvertinti, ar diferencijavimas duotų didesnę naudą, ar sukurtų papildomų administracinių sunkumų.

„Jei orientuojamės į vidutinį vartotoją, vidutinis namų ūkis ir maždaug 160 kilovatvalandžių per mėnesį, tai reikia suprasti, kad namų ūkiai yra labai skirtingi, nes yra namų ūkis, kuris vidutiniškai sunaudoja 160 kilovatvalandžių elektros per mėnesį, tačiau šildosi centralizuotu šildymu ir ten valstybė kompensuoja ir PVM, ir dalį kainos, jei viršijama tam tikra pajamų dalis, o yra žmonės, kurie šildosi elektra ir ten jau yra visiškai kita istorija apie elektros suvartojimą“, – sakė I. Šimonytė.

„Labai sunku pasakyti, koks kiekis yra ekonomiškai pagrįstas“, – pridūrė premjerė.

Ji taip pat pabrėžė, kad dabar tokiems svarstymams nėra daug laiko, o ir netinkamas metas tą daryti.

„Apskritai situacija elektros rinkoje ir dujų rinkoje yra tikrai toli nuo stabilumo, tai tas klausimas nėra uždarytas, bet kad pokyčių bus, pažadėti tikrai negaliu“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė taip pat teigė, kad prognozuojama elektros kaina kitų metų pirmąjį pusmetį gali būti kiek mažesnė nei manyta teikiant biudžeto projektą.

„Daug girdžiu momentinio susižavėjimo, kad jau dabar visos kainos nukrito. Norėčiau tikėti, kad taip ir bus, bet galvos nukirsti, kad taip ir bus, tikrai neduočiau, dabar situacija susiklosčiusi gana išskirtinė – Europos Sąjungoje praktiškai nebėra kur dėti dujų, visos saugyklos užpildytos, yra šiltas ruduo, dėl to daug mažesnis vartojimas, yra pakankamai vėjo ir hidroenergetikos, ta situacija yra tokia“, – sakė I. Šimonytė.

Ji teigė nenorinti spekuliuoti, kaip klostysis situacija rinkoje, kai Europa pradės vartoti saugyklose sukauptas dujas ir jos pradės tuštėti. Premjerė teigė pasikliaunanti Energetikos reguliavimo tarybos prognozuojama visuomeninio elektros tiekimo kaina pirmajam kitų metų pusmečiui, kuri, anot jos, mažėja nesmarkiai, palyginti su anksčiau skelbta 64 centų prognoze.

„Jeigu bus mažesnės kainos, tai reiškia, kad kompensacijoms reikės mažiau lėšų, bet pasakyti, kad taip bus (...), tikrai nesiryžčiau“, – sakė ji.

Premjerės teigimu, šiuo metu maždaug trečdaliui nepriklausomą elektros tiekėją turinčių vartotojų moka žemesnę negu 28 centų kainą.

2022 11 10 12:42
Spausdinti