Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ELEKTRA
R. Masiulis: elektros Lietuvoje nepritrūks
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Rokas Masiulis.

Pernai smarkiai pabrangus dujoms ir elektrai ir kai kurioms Europos šalims rudenį ėmus taupyti ar mažinti elektros vartojimą, „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis sako, kad Lietuvoje elektros nepritrūks. Pasak jo, šalis elektra apsirūpina tiek per jungtis su kitomis šalimis, tiek pasigamindama pati.

„Toks scenarijus sunkiai įsivaizduojamas (kad galėtų būti atjungtas ar sumažintas elektros tiekimas – BNS). Didžiausias momentinis suvartojimas Lietuvoje yra 2200 megavatų, čia būna labai labai šaltą žiemą. Tačiau vien jungtimis iš kitų šalių mes galime paimti apie du tūkstančius megavatų ir dar instaliuotos vidinės galios turime apie keturis tūkstančius“, – LRT radijui antradienį sakė R. Masiulis.

„Tikrai esame saugioje padėtyje, sunkiai toks įsivaizduojamas scenarijus. Čia nebent kažkokiais specialiais neplanuotais scenarijais (taip gali nutikti – BNS) – karo atveju ar kažkas tokio“, – pridūrė jis.

R. Masiulis tikino, jog elektros Lietuvoje „pilnai užtenka ir užteks“, tačiau tam tikromis valandomis – nuo 9 iki 11 val. rytais ir nuo 17 iki 19 val. vakarais – sumažinus suvartojimą galima sumažinti ir vidutinę jos kainą.

„Tam tikromis valandomis mažiau vartojant elektros energiją galima sumažinti bendrą elektros energijos kainą. Tai tos pikinės valandos – jeigu visi žmonės ir įmonės tuo metu šiek tiek ar daugiau taupytų, tuomet visa bendra elektros kaina jiems sumažėtų“, – teigė „Litgrid“ vadovas.

Vis dėlto, pasak R. Masiulio, krizės atveju pritrūkus elektros pagal parengtus planus pirmiausia būtų atjungiamos pramonės bei komercinės įmonės.

„Jeigu kažkokia įvyksta krizinė situacija, atjungimai pradedami nuo pramonės įmonių, komercinių įmonių. Gyventojai ir svarbios įstaigos yra paskutinės toje eilėje“, – teigė „Litgrid“ vadovas.

2023 01 03 12:35
Spausdinti