Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGETIKA
R. Pocius: preliminarūs elektros ir dujų tarifai labai keistis neturėtų
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Renatas Pocius.

Seimui priėmus įstatymo pataisas, o Vyriausybei patvirtinus lėšų poreikį kompensacijoms už 2022 metus, jau paskaičiuotos ir viešai paskelbtos preliminarios 2023 metų pirmojo pusmečio elektros ir dujų kainos gyventojams neturėtų labai keistis, sako energetikos rinkos reguliuotojo vadovas.

„Tikėtina, kad jos turėtų nesikeisti jau ženkliai. Bet kokiu atveju VERT priims sprendimus po Vyriausybės sprendimų dėl kompensacijų ir atitinkamai pakeitus Elektros energetikos įstatymą“, – žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

„Mūsų vertinimu, (ženkliai kainos – BNS) neturėtų keistis“, – pridūrė jis.

R. Pocius patvirtino, kad, „Igničio“ skaičiavimais, visuomeninio tiekimo populiariausio standartinio plano vienos laiko zonos tarifas pirmąjį kitų metų pusmetį turėtų būti 56,5 cento už kWh (su PVM), o su valstybės kompensacija – 28 centai.

Iki 28,5 cento kompensaciją, kaip ir šiemet, gautų tiek trečiojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojai, tiek visi nepriklausomą tiekėją jau pasirinkę gyventojai.

„Sudarydami su nepriklausomais tiekėjais sutartis vartotojai turi orientuotis į šitą kainą (56,5 cento – BNS). Jeigu bus pasirašomos sutartys žemesne kaina, vadinasi, pilna apimtimi iki 28 centų už kilovatvalandę grindų ribos bus kompensuojama. Jeigu vartotojai pasirašytų daugiau nei 56,5 cento už kilovatvalandę, vadinasi, ta dalimi vartotojas jau pats turėtų mokėti prie tų 28 centų“, – aiškino VERT pirmininkas.

„Jeigu sutartis (su nepriklausomu tiekėju – BNS) jau baigiasi, atitinkamai turi (vartotojai – BNS) rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, rekomenduotina, neviršijant 56,5 cento už kilovatvalandę. Tokiu atveju vartotojas gaus 28,5 cento už kilovatvalandę kompensaciją ir nemokės daugiau nei 28 centų už kilovatvalandę“, – aiškino R. Pocius.

Dabar visuomeninio elektros tiekimo kaina nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams yra 33 centai, arba 24 centai su 9 centų kompensacija.

Tuo metu už dujas valstybė gyventojams turėtų mokėti 88 centų už kubinį metrą kompensaciją. Dabar valstybė moka 54 centų kompensaciją.

VERT teigimu, preliminari „Igničio“ gamtinių dujų kaina maistui gaminanti jas naudojantiems (pirmos grupės) vartotojams nuo 2023-ųjų sausio su valstybės kompensacija siektų 1,53 euro (be kompensacijos – 2,41 euro už kubą) – 50 proc. daugiau nei dabar, namų šildymui (iki 20 tūkst. kubų per metus) dujas naudojantiems vartotojams (antros grupės) – 1,03 euro (1,91 euro) – 34 proc. daugiau, o dar daugiau jų deginantiems (trečios grupės) – 0,99 euro (1,87 euro) – 32 proc. daugiau.

Pasak R. Pociaus, gamtinių dujų kainų pokyčiai skiriasi dėl kiekvienai grupei taikomų kitokių skirstymo kainų.

„Kiekviena vartotojų grupė turi savo kaštus, pagal kuriuos yra suskaičiuojama skirstymo kaina. Pirmai grupei, kadangi yra priskiriama daugiau kaštų ir atitinkamai joje mažėja vartojimas, tai atitinkamai šie du pagrindiniai veiksniai ir turi įtakos, kad skirstymo kaina pirmai grupei didėja daugiau negu kitoms, kurios infrastruktūrą išnaudoja efektyviau“, – aiškino VERT pirmininkas.

2022 11 28 15:46
Spausdinti