Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAFTA
Rusijos naftos eksportas balandį išaugo iki aukščiausio lygio nuo invazijos į Ukrainą
BNS

Rusijos naftos eksportas balandį išaugo iki aukščiausio lygio nuo jos invazijos į Ukrainą ir, nepaisant Vakarų sankcijų, pajamos padidėjo 1,7 mlrd. JAV dolerių, antradienį pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

Paryžiuje įsikūrusi organizacija pranešė, kad praėjusį mėnesį Rusijos eksportas padidėjo 50 tūkst. barelių per dieną iki 8,3 mln. barelių per dieną, svarstydama, kad šalis galbūt nesumažino gavybos apimčių tiek, kiek planavo.

„Iš tiesų, Rusija gali didinti apimtis, kad kompensuotų prarastas pajamas“, – teigiama TEA mėnesinėje naftos rinkos ataskaitoje.

Šalies pajamos iš naftos eksporto balandį išaugo 1,7 mlrd. JAV dolerių iki 15 mlrd. JAV dolerių.

Visgi šis skaičius buvo 27 proc. mažesnis nei to paties 2022 metų mėnesio rodiklis.

Rusijos mokesčių įplaukos iš naftos ir dujų sektoriaus per metus sumažėjo 64 proc., pridūrė agentūra.

Didžiojo septyneto (G-7) šalys ir Australija, bendradarbiaudamos su Europos Sąjunga, nustatė viršutines Rusijos naftos produktų ir naftos kainų ribas, siekdamos sumažinti pagrindinį savo karo su Ukraina finansavimo šaltinį.

ES taip pat įvedė embargą pagrindiniam šalies naftos eksportui.

Atsakydama į tai, Rusija pagrasino netiekti naftos šalims ir įmonėms, kurios laikosi viršutinės kainų ribos.Ji taip pat paskelbė apie gavybos sumažinimą 500 tūkst. barelių per dieną, o jos sąjungininkės OPEC+ naftos gamintojų grupėje, įskaitant Saudo Arabiją, taip pat sutiko sumažinti gavybą.

TEA teigė, kad Rusijos naftos gavyba balandį išliko „iš esmės pastovi“ ir siekė 9,6 mln. barelių per dieną, o gegužę šalis turi sumažinti dar 300 tūkst. barelių per dieną, kad prisitaikytų prie susitarimo.

2023 05 16 14:58
Spausdinti