Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PARAMA
Saulės elektrinėms – 9 mln. eurų ES paramos
BNS

Elektrą gaminantys gyventojai ir kiti vartotojai jau gali pretenduoti į 9 mln. eurų ES paramą saulės elektrinėms.

Energetikos ministerijos teigimu, pernai buvo pasiektas tokių vartotojų proveržis – jų skaičius patrigubėjo. To tikimasi ir šiemet. Po 4,5 mln. eurų paramos bus skirta saulės elektrines individualiuose namuose įsirengiantiems bei įsigyjantiems nutolusias elektrines gyventojams.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pažymi, kad iki šiol parama buvo teikiama tik tuomet, jeigu saulės elektrinė įsirengiama ant namo stogo.

Elektrinės statomos ir soduose

„Šiuo atveju parama galima visiems, tai yra, ir daugiabučių namų gyventojai, jeigu jie perka elektrinę iš saulės parko, taip pat gali pretenduoti į tokią pačią paramą. Taip pat galima pretenduoti į paramą tokiu atveju, jeigu saulės elektrinė statoma sode, o elektra vartojama bute“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Jo teigimu, tikimasi, kad šiemet gaminančių vartotojų skaičius viršys 10 000.

„2019 metai buvo gaminančiųjų vartotojų proveržio metai Lietuvoje. Tai aiškiai matyti iš skaičių. Metų pradžioje turėjome 1100 gaminančių vartotojų, gruodžio 31 dieną buvo 3400 gaminančių vartotojų. Šiais metais planuojame, kad turėtume turėti daugiau nei 10 tūkst. gaminančių vartotojų“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Energetikos ministerijos teigimu, per trejus metus gaminančių vartotojų skaičius išaugo beveik 14 kartų – 2016 metais jų buvo vos 248, o 2019 metų pabaigoje pasiekė beveik 3 400. Pasak ministro, bendra įrengta jų galia yra maždaug 30 megavatų.

Gyventojai, planuojantys jau šiais metais įsirengti saulės elektrines ar įsigyti iš elektrinių parko bei gauti finansinę paramą, iki sausio 31 dienos turi teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA), ši iki kovo 5 dienos praneš sprendimą.

APVA direktorius Ignotas Šalavėjus sako, kad ketvirtadienį jau sulaukta bent 50 paraiškų paramai.

„Dabar pranešė, kad turime jau per 50 (paraiškų – BNS), taip kad susidomėjimas yra. (...) Svarbu išskirti tai, kad pagal vieną priemonę elektros energija gaminama ir naudojama toje pačioje vietoje, pagal kitą priemonę ji gaminama vienoje vietoje, tačiau naudojama kitoje“, – sakė I. Šalavėjus.

Prieš teikdami paraiškas žmonės raginami įsivertinti savo elektros vartojimo poreikius ir technines elektrinės prijungimo galimybes.

Suteikiama parama siekia 323 eurus už 1 kilovatą (kW) saulės elektrinės įrengtos galios. Parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinę. Gyventojai gali įsigyti ir didesnės nei 10 kW galios elektrinę, tačiau finansavimas bus skiriamas už 10 kW.

Patinka galingesnės

Pasak ministro Ž. Vaičiūno, vidutinė saulės elektrinės įsirengimo kaina, priklausomai technologijų, svyruoja nuo 700 eurų iki 1 000 eurų už kilovatą. Tad teikiama parama, priklausomai nuo pasirinkto elektrinės varianto, gali siekti 30 proc. ir daugiau.

„Vidutinio ūkio Lietuvoje suvartojamas elektros energijos kiekis yra 150 kilovatvalandžių per mėnesį, vadinasi, per metus iki 2 000 kilovatvalandžių. Pagal statistiką, kurią matome iš 2019 metų, nemažai gaminančių vartotojų orientuojasi į didesnės galios saulės elektrines – 5-7 kilovatai. Iš esmės, tai siejama su tuo, kad nemaža dalis gyventojų daro kombinaciją: įsirengia ne tik saulės elektrines, bet ir šilumos siurblius, tokiu būdu reikalinga didesnė galia“, – pridūrė ministras.

Pernai gyventojams saulės elektrinėms individualiuose namuose įsirengti skirti 6,2 mln. eurų.

Lietuva tapo viena pirmųjų šalių Europoje, įtvirtinusi sistemą, kuri leidžia elektrą gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 02 14:32
Spausdinti