Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Sausros alinamoje Kinijoje pratęstas elektros energijos normavimas
BNS
Unsplash

Elektros energijos normavimas Kinijoje, dėl kurio šalies pietvakariuose veikiančios gamyklos buvo priverstos riboti darbą, buvo pratęstas mažiausiai iki ketvirtadienio, hidroelektrinių užtvankose smarkiai nukritus vandens lygiui.

Naujienų agentūra „Tencent News“ pirmadienį pranešė, kad „įtempta padėtis“ dėl energijos tiekimo Sičuano provincijoje „dar labiau sustiprėjo“.

Nors viešo pranešimo nebuvo, tačiau naujienų agentūros straipsnyje buvo paskelbta vyriausybės pranešimo įmonėms nuotrauka.

Dėl didelės sausros ir karščio Kinijoje nukentėjo pasėliai, o upės, įskaitant milžinę Jangdzę, susitraukė, sutriydamos krovinių eismą.

Valstybinė žiniasklaida teigia, kad vyriausybė stengsis apsaugoti rudens javų derlių, kuris sudaro 75 proc. viso Kinijos metinio derliaus, naudodama chemikalus lietui generuoti.

Šie sunkumai kelia papildomų iššūkių valdančiajai Komunistų partijai, mėginančiai paskatinti ekonomikos augimą prieš spalį arba lapkritį įvyksiantį partijos posėdį, kai prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) bandys užsitikrinti jau trečią penkerių metų kadenciją savo poste.

Tuo metu Sičuano gamyklos, gaminančios procesorių lustus, saulės baterijas, automobilių komponentus ir kitas pramonines prekes, praėjusią savaitę turėjo uždaryti arba sumažinti veiklą, siekiant sutaupyti energijos namų ūkiams, nes oro kondicionavimo poreikis išaugo temperatūrai pasiekus 45 laipsnius pagal Celsijų.

Biuruose ir prekybos centruose buvo išjungti oro kondicionieriai, liftai ir šviesos.

Pirmadienį technologijų įmonė „LIER Chemical Co.“ pranešė, kad jos padaliniai Sičuano provincijoje gavo įsakymą pratęsti energijos normavimą iki ketvirtadienio.

Kai kurios bendrovės anksčiau teigė, kad tiekimas klientams neturėjo įtakos, o kitos teigė, kad jų gamybos apimtys sumažėjo.

Šanchajaus savivaldybė pranešė, kad „Tesla“ ir dar viena didelė valstybinė automobilių gamintoja sustabdė gamybą dėl komponentų tiekimo iš Sičuano sutrikimo.

Vyriausybė teigia, kad ši vasara Kinijoje yra karščiausia ir sausiausia nuo 1961 metų, kai pradėti rinkti duomenys.

Sičuanas, kuriame gyvena 94 mln. žmonių, ypač nukentėjo, nes čia 80 proc. energijos gaunama iš hidroelektrinių užtvankų.

Kitos provincijos labiau priklauso nuo anglimis kūrenamų elektrinių, kurioms sausra įtakos neturi.

Ekonomistai skaičiuoja, kad jei Sičuano provincijoje gamyba atsinaujins gana greitai, sustabdymų poveikis bendrai ekonomikai turėtų būti ribotas, nes šioje provincijoje pagaminama tik 4 proc. Kinijos pramonės produkcijos.

Ekspertai teigia, kad rekordiškai aukšta temperatūra Kinijoje ir sausros yra susijusios su visuotiniu klimato atšilimu.

2022 08 22 12:37
Spausdinti